eur:
392.25
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Erőss Zsolt: Kénytelen vagyok bízni a felépülésben

Nem kizárt, hogy maradandóak Erőss Zsolt sérülései. Ezt maga a hegymászó mondta az InfoRádiónak. A Mount Everest első magyar megmászója két társával hétvégén szenvedett súlyos balesetet a szlovákiai Magas-Tátrában. Most a baleseti központban ápolják.

"Jól vagyok, ahhoz képet, hogy miken mentem át. A baleset is elég szörnyű volt, meg az összes utána következő: a mentés és a kórházba szállítás" - mondta a hegymászó, aki jégmászás oktatása után indult el két társával egy kisebb levezető túrára, amelyet nem nehézre terveztek.

A három férfi egy olyan hófolyosón kezdett leereszkedni a hegygerincről, amely belátható volt, és amelyet nem ítéltek veszélyesnek. A hó mégis leszakadt alattuk.

Mivel Erőss Zsolt volt felül, ő biztosította társait, és próbálta meg lefékezni a zuhanást, de a társaira esett hó súlya őt is lehúzta, és mindkét lába eltört.

A 150 méteres hegyoldalon csúszva végül úgy álltak meg, hogy az őket összekötő kötél fennakadt egy kőben. Erőss Zsolt azt mondja: szerencséjük volt, mivel jelenleg kevés hó van a Tátrában, kövek között csúsztak, így jobban is megsérülhettek volna. A legsúlyosabb sérüléseket ő szerezte: mindkét lába és a bordája is eltört.

A tapasztalt hegymászó tudta, hogy nincs lavinaveszély, és a hófolyosón való ereszkedésben is igen gyakorlottak mindhárman.

Erőss Zsolt azt még nem tudja biztosan, hogy a jövőben mászhat-e hegyet, ez csak az első műtétje után derül majd ki. Azzal természetesen tisztában van, hogy a hegymászásban benne van a kockázat, a baleset lehetősége, de ilyen súlyos balesete még sosem volt.

"Kénytelen vagyok bízni. Örülök annak, hogy életben vagyok, és el tudom fogadni azt is, hogy ha bármilyen sérülésem megmarad ebből a balesetemből. Értékelem az életet így is, úgy is" - mondta.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×