INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Összefügg a depresszió és az internetfüggőség

InfoRádió / MTI
Az internetfüggő tizenéveseknél közel ötszöröse a veszélye annak, hogy önmagukra is veszélyt jelentenek - derült ki egy kínai-ausztrál közös kutatás eredményéből.

A vizsgálatban a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományból 1618 13 és 18 év közötti fiatal vett részt, akiknél az olyan önveszélyes magatartást vizsgálták, mint a hajtépkedés vagy önmaguk csipkedése, égetése. A diákokat végül az internetfüggőség mértékére vonatkozó tesztekkel is vizsgálták.

A felmérésből kiderült, hogy a diákok 10 százaléka mérsékelten, kevesebb mint 1 százalékuk viszont súlyos mértékben függ a világhálótól. Azoknál a fiataloknál, akik közepesen függenek az internettől 2,4-szer több az esélye annak, hogy az utóbbi fél évben legalább egyszer, de legfeljebb ötször valamilyen módon ártottak maguknak - mondta Lawrence Lam, az ausztrál Notre Dame Egyetem kutatója.

A közepestől a súlyos internetfüggőségben szenvedőknél az egészséges társaikhoz képest közel ötszöröse az esélye annak, hogy az utóbbi hat hónapban legalább hatszor ártottak maguknak.

"Számtalan tanulmány számol be arról, hogy összefüggés van az internetfüggőség és a depresszió, illetve más pszichiátriai tünetek között" - közölték a kutatók.

Az ausztrál-kínai tanulmány szerint erős, és lényeges összefüggés található az internetfüggőség, valamint az önveszélyes viselkedés között, ez a reláció még abban az esetben is jelentős, ha levonják az önveszélyes viselkedéssel korábban összekapcsolt betegségeket, mint például a depresszió vagy a stresszel teli környezet.

A kutatók szerint ez azt sugallja, hogy az internetfüggőség egy olyan önálló kockázati tényező, amely szintén önveszélyes magatartáshoz vezethet.

A címlapról ajánljuk