Hatékony lehet a szívproblémák és a diabétesz megelőzésében, növeli az agy teljesítményét, erősíti az immunrendszert, hatásos lehet az elhízás, sőt az időskori demencia ellen is - több kutatás bebizonyította már, hogy a vörösbornak számos jótékony hatása van.
Olasz kutatók most azt állítják: akár napi egy pohár vörösbor is elég ahhoz, hogy egészségesen tartsuk a fogainkat.
A fogakra a leginkább veszélyes baktérium a streptococcus mutans: folyamatosan jelen van a fogak felszínén, ahol a táplálékkal a szájüregbe kerülő cukrokat a fogzománccal szemben agresszívan viselkedő savakká alakítja, ez pedig könnyen fogszuvasodáshoz vezethet.
A Páviai Egyetem kutatói a baktériumot kis mennyiségű vörösbornak tették ki, amelyből azonban kivonták az alkoholt. Erre azért volt szükség, hogy a szakemberek tisztán lássák, az alkohol vagy a bor más összetevője bír-e jótékony hatással.
A vizsgálat bebizonyította, hogy a vörösbor hatására a káros baktérium képtelen volt megtapadni a fogakon. A kutatók szerint ez a szőlőszem héjában megtalálható proanthocyanidin nevű hatóanyagnak köszönhető, amely rendkívül gazdag antioxidánsokban.
A kutatók most keresik annak a módját, hogyan tudnák a héjból kinyerni az összetevőt, amelyet így önálló szerként lehetne alkalmazni a fogszuvasodás ellen.