eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb csodaszer: napi egy óra szudokuzástól is lehet fogyni!

Ha valaki naponta egy órán át keresztrejtvényt fejt vagy szudokut tölt ki, azzal 56 kilokalóriát éget el - állítják szakértők. Ennél is több energiát - 90 kilokalóriát - követel a puzzle kirakós és a kvízjáték.

A brit Tim Forrester agytréninget ajánló honlapot üzemeltet - ő állítja, hogy a keresztrejtvény, a szudoku, a puzzle és a kvízjáték segítségével éppen úgy égethetjük a kilokalóriákat, mint testmozgással.

Az agyunk a szimpla túlélés érdekében is 0,1 kilokalóriát éget el percenként. Ha viszont szellemi kihívásokkal - mint a puzzle kirakása vagy egy kvíz kitöltése - "megmozgatjuk", akkor már 1,5 kilokalóriára nő a "fogyasztása" - magyarázza Forrester.

Az agy több millió idegsejtből épül fel, amelyek a vérben található cukor 75 és az oxigén húsz százalékát kivonják, hogy a neurotranszmitereken (ingerületátvivő anyagokon) keresztül "kommunikáljanak" egymással. Minél nehezebb "munkát" kapnak, annál több cukorra és energiára van szükségük.

Az agynak éppen úgy edzésre van szüksége, mint a testnek - ebben egyetért Dominic O'Brien is, aki nyolcszor nyerte meg a memória világbajnokságot.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×