INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Újabb csodaszer: napi egy óra szudokuzástól is lehet fogyni!

Infostart / InfoRádió
Ha valaki naponta egy órán át keresztrejtvényt fejt vagy szudokut tölt ki, azzal 56 kilokalóriát éget el - állítják szakértők. Ennél is több energiát - 90 kilokalóriát - követel a puzzle kirakós és a kvízjáték.

A brit Tim Forrester agytréninget ajánló honlapot üzemeltet - ő állítja, hogy a keresztrejtvény, a szudoku, a puzzle és a kvízjáték segítségével éppen úgy égethetjük a kilokalóriákat, mint testmozgással.

Az agyunk a szimpla túlélés érdekében is 0,1 kilokalóriát éget el percenként. Ha viszont szellemi kihívásokkal - mint a puzzle kirakása vagy egy kvíz kitöltése - "megmozgatjuk", akkor már 1,5 kilokalóriára nő a "fogyasztása" - magyarázza Forrester.

Az agy több millió idegsejtből épül fel, amelyek a vérben található cukor 75 és az oxigén húsz százalékát kivonják, hogy a neurotranszmitereken (ingerületátvivő anyagokon) keresztül "kommunikáljanak" egymással. Minél nehezebb "munkát" kapnak, annál több cukorra és energiára van szükségük.

Az agynak éppen úgy edzésre van szüksége, mint a testnek - ebben egyetért Dominic O'Brien is, aki nyolcszor nyerte meg a memória világbajnokságot.

A címlapról ajánljuk