INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Egy bögre mentatea helyettesítheti az aszpirint

Infostart / InfoRádió
Egy különleges brazíliai mentateának olyan fájdalomcsillapító tulajdonsága van, mint a kereskedelmi forgalomban kapható szintetikus gyógyszereknek - állatják brit kutatók.

A brazil gyógyítók már több száz éve alkalmazzák a hyptis crenata nevű összetevőt, amely rendkívül hatékony a fájdalomcsillapításban, legyen szó fej- vagy hasfájásról, lázról vagy megfázásról.

A Newcastle-i Egyetem kutatócsapata Brazíliában folytatott állatkísérleteket, hogy bebizonyítsa: az Dél-Amerikában őshonos mentalevél, amely tartalmazza ezt a bizonyos összetevőt, valóban hatékony fájdalomcsillapító.

A kutatók azt találták, hogy a menta legalább olyan hatásos volt az egereknél, mintha az állatok egy aszpirinhoz hasonló gyógyszert, az Indometacint kapták volna. A brazil vizsgálat után most azt tervezik, hogy klinikai vizsgálatot indítanak, hogy kiderítsék a hatóanyag működését.

A kutatást vezető Graciela Rocha a BBC-nek elmondta: a tea íze nem annyira a mentára, mint inkább a zsályára hasonlít. Nem valami finom, de a gyógyszerek nem azért vannak, hogy finomak legyenek - tette hozzá.

A címlapról ajánljuk