INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Farkas-kutya hibridek hódítanak világszerte

Infostart / InfoRádió
Egyre többen választanak hagyományos kutyafajták helyett farkas-kutya hibrideket házi kedvencnek, sok szakértő legnagyobb megdöbbenésére, akik szerint ezek az állatok nem valók családi házak kertjébe.

Európában és Észak-Amerikában őshonos farkasok és kutyák keverékei hódítanak világszerte: egyre többen hajlandók nagy összeget áldozni arra, hogy különleges hibrid kölykökhöz jussanak. Az állatvédők szerint ugyanakkor beláthatatlan következményekkel jár, ha a vadállatoktól csak alig különböző ragadozókat családi házak kertjeiben akarják tartani.

A szakértők szerint az ilyen farkas-kutya keverékek különösen a gyerekekre lehetnek veszélyesek, hiszen zsákmánynak nézhetik őket. Az Egyesült Államokban többször történt már tragédia, ezért a hibridek tartása több államban tiltott, vagy csak akkor engedélyezett, ha a leszármazottak legalább öt generációnyi távolságra vannak a farkasoktól.

A hibridek növekvő számára tekintettel az Egyesült Királyság illetékes minisztériuma is szabályozta az ilyen állatok tartását, az ottani előírások azonban sokkal kevésbé szigorúak, mint Amerikában. Farkas-kutya keveréket bárki engedély nélkül tarthat, amennyiben az állat legalább harmadik generációs hibrid.

Egy-egy ilyen kölyök - amely több farkas-, illetve kutyafajta, így a németjuhász, a malamut, az akita, az inuit vagy a husky keresztezésével jöhet világra - kisebb vagyonba kerül, akár másfél millió forintot is elkérhetnek érte.

Akárcsak a hibridek, két, a farkasokhoz igen közelálló fajta, a saarloo és a csehszlovák farkaskutya is egyre népszerűbb a szigetországban. Az előbbi a keleti erdei farkas, az utóbbi pedig a szürke farkas és a németjuhász kutya keresztezéséből jött létre néhány évtizeddel ezelőtt.

Charlie Richardson, aki saarloo-k tenyésztésére szakosodott, de hibridekkel is szeretne foglalkozni, azt állítja: az ilyen keresztezésekből született állatok igenis jók házi kedvencnek. "Ha valakinek volt már hibridje, sosem akar újra átlagos kutyát. Ezek az állatok megdöbbentően intelligensek és szociálisan érzékenyek, különleges teremtmények. A hibridek - akárcsak a csehszlovák farkaskutyák vagy a saarloo-k bonyolult lények, de nem veszélyesek" - hangsúlyozta.

A címlapról ajánljuk