eur:
393.53
usd:
368.23
bux:
66130.42
2024. április 24. szerda György

Nem tesz jót a szívnek a kedvelt rágcsálnivaló

A brazildiót eddig különösen jótékony hatásúnak tartották, mert erősíti az immunrendszer, és még a rák ellen is véd. Egy új brit kutatásból azonban kiderült, hogy a dióféle nem tesz jót a szívnek.

A brazildió szelénben gazdag, ezért jótékony hatással van az egészségre: erősíti az immunrendszert, sőt még a rák ellen is hatásos megelőzést jelenthet. Egy új vizsgálat azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szelén jótékony hatása mellett növeli a koleszterinszintet, ami szívproblémákhoz vezethet.

A Warwick Egyetem kutatói 19 és 64 közötti ember adatait vizsgálták át. A több mint ezer vizsgált alany a brit táplálkozási felmérésben vett részt 2000 és 2001 között.

Azoknál, akiknek egy liter vérében 1,20 mikromolnál magasabb volt a szelén szintje, átlagosan 8 százalékkal növekedett a koleszterinszint. A "rossz", súlyos szívproblémákhoz vezető koleszterin szintje pedig tíz százalékkal nőtt meg.

A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy bár a húsban, a halban és különböző magokban is található szelén, a brazildió különösen gazdag ebben az anyagban, ugyanakkor hozzátették: elhamarkodott lenne teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a barzildió fogyasztása szívproblémákhoz vezet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×