INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Az a legbosszantóbb, ha otthagy minket a busz

Infostart / InfoRádió
A legidegesítőbb az, ha látjuk, hogy a megállóból éppen kihúz a busz, amire fel akartunk szállni - legalábbis a britek szerint. A szakértő állítja: bár apróságról van szó, sok ilyen peches momentum akár depresszióba is taszíthat.

A második legbosszantóbb dolog a szigetországban élők szerint az, ha akkor kapja el őket az eső, amikor épp nincs náluk esernyő, de az is az agyukra megy, ha parkolási bírságot sóznak a nyakukba. Annak sem örülnek persze, ha figyelmeztetik őket, hogy nem fizettek be egy csekket vagy kiderül, hogy kénytelenek fogorvoshoz menni.

A felmérés, amelyet egy holland szervezet készített kétezer fő részvételével, Glenn Wilson pszichológus szerint jól mutatja, mekkora hatással vannak kedélyállapotunkra és mindennapjainkra a bosszantó apróságok.

A szakértő szerint az ilyen idegesítő semmiségek jelentéktelennek tűnnek, ám ha felgyülemlenek bennünk, szervezetünkben megemelkedik a stresszhormonok szintje, ami növeli a depresszió kialakulásának esélyét.

"Az utóbbi tizenkét hónapban számos brit tanúja volt üzletek bezárásának vagy kapott váratlanul magas összegű számlát - megdöbbentő, hogy az ilyen dolgok milyen gyorsan negatívvá tudják fordítani a lelkiállapotunkat. Ugyanakkor az is igaz, hogy a legkisebb apróságnak is lehet rendkívül lelkesítő hatása" - tette hozzá Glenn Wilson.

A címlapról ajánljuk