INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A ruhavásárlást csak a vékonyak élvezik

Infostart / InfoRádió
Sok nő mondogatja, hogy az áruházak akciói valódi terápiát jelentenek, hiszen néhány kedvezményes árú ruhadarab vagy kiegészítő beszerzésének hangulatjavító hatása van. Egy ausztrál felmérés azonban arra világít rá, hogy igazán csak a vékony testalkatúak élvezik a "vásárlókúrát".

A vékony testalkatú nők jobban szeretnek ruhát próbálni és vásárolni, mint a súlyfelesleggel küzdő társaik - derült ki az ausztráliai Flinders Egyetem felmérésből, amelyben 150 nőt kérdeztek meg arról, menyire élvezi a ruhavásárlást. A hölgyek legtöbbje normál testalkatú volt, de a felmérésben részt vettek túlsúlyosak és elhízottak is.

Feladatuk az volt, hogy egytől ötig skálán értékeljenek olyan mondatok, mint például hogy  "Többnyire pozitív élmény számomra a ruhavásárlás". Az eredmény szerint a vékonyabb nők sokkal örömtelibbnek értékelték a vásárlást, mint azok, akiknek nagyobb méretű ruhákat kell magukkal vinni a próbafülkébe.

Az átlagos pontszám egyébként hármas volt, ami jelzi, hogy összességében a nők ambivalens érzésekkel viseltetnek a ruhavásárlás iránt, vagyis túlzott az a közvélekedés, hogy a vásárlás terápiaként szolgál a hölgyek számára.

A Body Image című szaklapban megjelent tanulmányban Marika Tiggemann, az egyetem professzora hangsúlyozta: a felmérés rávilágított arra, hogy a túlsúlyos nőknek korántsem élvezet a ruhavásárlás. "Nekik nehéz olyan göncöt találniuk, amely méretben jó és még jól is áll rajtuk, éppen ezért számukra negatív élmény a vásárlás" - tette hozzá.

A címlapról ajánljuk