eur:
393.77
usd:
369.05
bux:
65842.71
2024. április 23. kedd Béla

Ukrajnában nincs új típusú influenzajárvány

Az ukrán közegészségügyi és járványügyi főorvos (tiszti főorvos) szerint Ukrajnában nincs új típusú influenzajárvány.

Olekszandr Bilovol az ICTV országos ukrán tévécsatorna hétfő esti adásában közölte: szezonális influenzajárvány és heveny légzőszervi fertőzések a nyugat-ukrajnai régiókban figyelhetők meg, főként 11 megyében, ahol a megbetegedések száma 15 százalékkal haladja meg a járványküszöböt. A többi régióban a megbetegedési mutató az előző, 2007-2008-as években mért szinten van - tette hozzá.

A főorvos azt is elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint Ukrajnában 71-en haltak meg influenzavírus-fertőzés következtében. Közölte: a laboratóriumi vizsgálatok 14 beteg esetében igazolták a H1N1 vírus okozta influenzát.

Bilovol elmondása szerint három elhunyt személynél mutatták ki a H1N1 vírust. Ukrajnában két olyan korszerűen felszerelt laboratórium van, amelyek százszázalékosan képesek igazolni ezt a diagnózist - jelentette ki a szakember.

Ukrajnában egyébként meglehetős zavarodottság mutatkozik az új típusú influenzával kapcsolatos adatok közlésében. A médiában nyilatkozó illetékes hivatalnokok és állami vezetők gyakran közölnek a járványról egymással nem egyeztetett számokat.

Hétfőn délelőtt például Julija Timosenko miniszterelnök a sajtónak azt mondta, hogy Ukrajnában 14 esetben mutatták ki az új típusú influenzát. Alig egy órával később az ukrán egészségügyi miniszter első helyettese 22 új influenzás megbetegedésről beszélt, amit a pontatlan fogalmazás folytán sokan úgy értelmeztek, hogy ennyi halálos áldozatot követelt a H1N1 vírusfertőzés. A számadat tisztázása végett az egyik hírportál megkereste az ukrán egészségügyi minisztériumot, ahol akkor leszögezték: az új típusú influenza mindössze egy beteg halálát okozta Ukrajnában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×