eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem okoznak bőrrákot a fénycsövek

Egy izraeli tanulmány szerint növelik a bőrrák kialakulásának kockázatát az energiatakarékos izzók. Bakos József, a sugárbiológiai intézet megbízott főosztályvezetője elmondta, a rákkeltő UV-sugárzás csak a régebbi típusú kompakt fénycsöveknél volt jellemző, és azoknál is csak 30 centiméteres távolságból.

A hagyományos izzókat folyamatosan, 2012-ig vonják ki a forgalomból az Európai Unióban. A 100 wattosakat szeptember 1. óta tilos árusítani, az ok: ezek az izzók túl sok energiát fogyasztanak és annak csak kis részét használják fel a fényadáshoz, a többi felesleges hőtermelésre megy el.

Az Európai Bizottság az intézkedés előtt készíttetett egy tanulmányt a kompakt fénycsövek, azaz a kevesebb energiát igénylő fényforrások veszélyességéről. Ebből kiderült: elsősorban a régi típusú fénycsöveknek van némi UV-sugárzása, de ennek veszélye sem jelentős - mondta el az InfoRádióban a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet megbízott főosztályvezetője.

Bakos József hozzátette: az új izzóknál már nem kell sugárzásveszélytől tartani, ezeknél ugyanis már dupla burát alkalmaznak, ennek köszönhetően szinte nullára csökkenthető az ultraviola-sugárzás.

A régebbi típusúaknak is csak akkor lehet káros hatása, ha a fénycső közvetlen közelében, azaz 30 centiméteres távolságon belül tartózkodunk nagyjából 8 órán át, ami nem életszerű.

Az izraeli tanulmány azonban nemcsak a sugárzásra, hanem a higanytartalom és az elektromágneses szennyezés veszélyére is felhívja a figyelmet. Bakos József szerint a kompakt fénycsövek elektromágneses sugárzása valóban nagyobb a hagyományosakénak, ennek mértéke azonban szintén csak 30 centis távolságban lehet veszélyes.

Elmondta azt is: a higany, amely minden fénycsőben megtalálható, akkor veszélyes, ha kijut a fénycsőből.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×