eur:
393.63
usd:
364.56
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Húzzon "csizmát" az autójára! - jó tanácsok a téli vezetéshez

Még mindig nem késő téli gumiabroncsot szereltetni az autóra - mondta az InfoRádiónak az Allianz Hungária Vezetéstechnikai Tanpálya vezető instruktora. Pesoldt Ferenc arról is beszélt, hogyan készítsük fel autónkat és magunkat a téli közlekedésre.

Jelenleg az ország nagy részén 7 fok alatti a hőmérséklet, ezért mára valamennyi autón téli guminak kellene lennie. Pesoldt Ferenc vezetéstechnikai instruktor szerint, ha télen nem szandálban járunk, hanem csizmát húzunk, az autónkon is ki kell cserélni a gumiabroncsokat.

Egy téli abroncs 3-4 szezonon át használható. A szakember szerint nagyon veszélyes lehet az, ha valaki úgy spórol, hogy csak egy tengelyre rak téli gumit, de ha valakinek nincs más választása, akkor mindenképpen a hátsó gumikat cserélje le.

Ami még nagyon fontos télen: látni és látszani! A világítással nem szabad spórolni, azaz érdemes nappal lakott területen belül is felkapcsolni a lámpákat, annak ellenére, hogy a KRESZ ezt nem írja elő. A lámpákat rendszeresen le kell takarítani, és a szélvédőket is teljes felületen kell megtisztítani a hótól vagy a zúzmarától indulás előtt.

Ha hosszabb útra indulunk, érdemes jól felöltözni, hiszen előfordulhat, hogy elakadunk, és hosszasan kell az autóban időznünk. Ajánlott mindig teli tankkal útnak indulni, hiszen kényszerülhetünk arra, hogy egyhelyben állva a motorral fűtjük az autónkat.

Jó, ha van az autóban indítókábel és vontatókötél.

Gondosan meg kell választanunk a sebességet, hiszen télen sokkal hosszabb a féktáv. Ezért figyelnünk kell a három-négy autóval előttünk haladókra is, hiszen ha kigyullad a féklámpájuk, nekünk azonnal le kell vennünk a lábunkat a gázról.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×