INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Húzzon "csizmát" az autójára! - jó tanácsok a téli vezetéshez

Infostart / InfoRádió
Még mindig nem késő téli gumiabroncsot szereltetni az autóra - mondta az InfoRádiónak az Allianz Hungária Vezetéstechnikai Tanpálya vezető instruktora. Pesoldt Ferenc arról is beszélt, hogyan készítsük fel autónkat és magunkat a téli közlekedésre.

Jelenleg az ország nagy részén 7 fok alatti a hőmérséklet, ezért mára valamennyi autón téli guminak kellene lennie. Pesoldt Ferenc vezetéstechnikai instruktor szerint, ha télen nem szandálban járunk, hanem csizmát húzunk, az autónkon is ki kell cserélni a gumiabroncsokat.

Egy téli abroncs 3-4 szezonon át használható. A szakember szerint nagyon veszélyes lehet az, ha valaki úgy spórol, hogy csak egy tengelyre rak téli gumit, de ha valakinek nincs más választása, akkor mindenképpen a hátsó gumikat cserélje le.

Ami még nagyon fontos télen: látni és látszani! A világítással nem szabad spórolni, azaz érdemes nappal lakott területen belül is felkapcsolni a lámpákat, annak ellenére, hogy a KRESZ ezt nem írja elő. A lámpákat rendszeresen le kell takarítani, és a szélvédőket is teljes felületen kell megtisztítani a hótól vagy a zúzmarától indulás előtt.

Ha hosszabb útra indulunk, érdemes jól felöltözni, hiszen előfordulhat, hogy elakadunk, és hosszasan kell az autóban időznünk. Ajánlott mindig teli tankkal útnak indulni, hiszen kényszerülhetünk arra, hogy egyhelyben állva a motorral fűtjük az autónkat.

Jó, ha van az autóban indítókábel és vontatókötél.

Gondosan meg kell választanunk a sebességet, hiszen télen sokkal hosszabb a féktáv. Ezért figyelnünk kell a három-négy autóval előttünk haladókra is, hiszen ha kigyullad a féklámpájuk, nekünk azonnal le kell vennünk a lábunkat a gázról.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


A címlapról ajánljuk