INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A Facebook 711 millió dolláros kártérítésre számíthat

InfoRádió / MTI
Hatalmas, 711 millió dolláros kártérítést ítélt meg egy kaliforniai bíróság a kéretlen internetes reklámok, a spamek miatt a Facebook közösségi oldal számára. A Facebook Sanford Wallace internetes marketinggel foglalkozó férfit fogta perbe, amiért cége engedély nélkül fért hozzá a felhasználók profiljához.

Sanford Wallace a nagy összegű kártérítés mellett további - akár letöltendő - büntetésre is számíthat, a bíróság megsértése miatt ugyanis a San José-i testület az amerikai igazságügyi minisztériumhoz utalta az ügy folytatását.

Az internetes marketinggel foglalkozó Wallace állt a Spam King és a Spamford spames vállalatok élén, a cégek a kilencvenes években naponta 30 millió levélszemetet küldtek szét.

Wallace korábban már többször állt bíróság előtt, 2008-ban a MySpace közösségi oldal fogta perbe, szintén a spamek miatt. A bíróság akkor 230 millió dolláros kártérítésről döntött.

"Nem számítunk arra, hogy hozzájutunk az összeg nagy részéhez, de arra igen, hogy a döntés továbbra is elriasztja ezeket a bűnözőket" - írta blogbejegyzésében Sam O'Rourke, a Facebook egyik vezetője. "Ez fontos győzelem a spamek elleni harcunkban" - tette hozzá.

A megítélt 711 millió dolláros összeg a második legnagyobb bírság, amelyet a kéretlen, és legtöbbször hamis reklámlevelekkel kapcsolatban megítéltek. 2008 novemberében szintén a Facebook javára ítélt meg 873 millió dollár kártérítést a bíróság. Akkor Adam Guerbuezt és vállalatát marasztalta el egy bíróság, amiért szexuális tartalmú üzenetekkel bombázták a felhasználókat.

A címlapról ajánljuk