eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Putyintól többmilliós ajándékot kapott egy munkás

Az orosz csinovnyikok aligha nyomorognak: a Vedomosztyi című üzleti lap szerkesztői saját fotósaik képeit nézve felfigyeltek rá, hogy a hivatalnokok eléggé drága karórákat viselnek, s némi munkával a vonatkozó szakfolyóiratok és részben a gyártók bevonásával kiderítették, kinek a karját hány ezer, tízezer vagy millió svájci frank, euró vagy dollár ékesíti.

A legdrágább időmérőket Vlagyimir Reszin, Jurij Luzskov moszkvai polgármester helyettese viseli: a De Witt márkájú, La Pressy Grand Complication típusú óra nettó ára 1.044.800 svájci frank (mintegy 285 millió forint), de van egy GreubelForsay márkájú, Double Tourbillon típusú órája is, amelynek ára 360-425 ezer dollár (66,4-78,4 millió forint).

Vlagyimir Putyin miniszterelnök rövid néhány héten belül két Blancpain márkájú órát is ajándékozott a népnek: az egyiket saját jószántából Tivában, ahol házában látogatott meg egy pásztort, a másikat egy gyárban, ahol éppen azt magyarázta, hogy nincs nála ajándék, közben felemelte a karját, s a lecsúszott mandzsetta felfedte az újabb Blancpaint, amelyre nyomban rábökött az egyik munkás, hogy nem kaphatná-e meg az órát. Megkapta. Reszinéhez képest azonban a Blancpain Aqualung Grande Date "olcsó vacak", ára mindössze 10.500 dollár (közel kétmillió forint).

A VTB bank elnöke, Andrej Kosztyin Patek Philippe Sky Moon típusú időmérőjének ára 240.800 dollár (mintegy 44,4 millió forint).

A legolcsóbb órát az orosz csinovnyikok között Szergej Sztyepasin, a számvevőszék elnöke és Valerij Sancev moszkvai alpolgármester viseli: a két egyforma Rado Integral Bicolor egyenként már 1800 svájci frankért - mintegy 325 ezer forintért - kapható.

A lényeg: az urak és Valentyina Matvijenko szentpétervári kormányzó kivétel nélkül a legdrágább svájci manufaktúrák - a Patek Philippe, az Ulysse Nardin, a Vacheron Constantin, a Panerai, a Girrard-Perregaux, és különös előszeretettel a Puskin által is megénekelt Breguet termékeit viselik, s ritkaságszámba megy egy-egy kevésbé értékes Rolex, Tag Heuer, vagy Lange und Söhne.

Az említett manufaktúrák órái általában időtálló designnal készülnek, a Patek Philippe úgy is reklámozza magát Oroszországban, hogy egy ilyen órát már a következő generációra is számítva vesz az ember, de Oroszországban ezeket a drága időmérőket is divatos, legfeljebb egy-két évig hordható kivitelben árulják, például rózsaszín számlappal és pink színű mutatókkal, csillogó kövekkel kirakva, amelyek ez esetben ugyan valódi briliánsok, és tovább drágítják az órát, de a látvány a háromszáz forintos piaci holmira emlékeztet, amelyet legfeljebb egy szezonra vesz az ember, és valóban, itt ezeket nem több generációra, hanem rövid időre vásárolják.

A magasabb beosztású csinovnyikoknak törvény írja elő, hogy hivatali munkájukkal kapcsolatban nem fogadhatnak el 3000 rubelnél (mintegy 18 ezer forintnál) értékesebb ajándékot. Az egyik hivatalnok szóvivője útján azt üzente a lapnak, hogy egy miniszter hivatalos - és vagyonbevallásában évente közölt - havi fizetése lehetővé teszi ilyen holmik vásárlását. A miniszteri fizetés tavaly évi 20,6 millió rubel (150 millió forint) volt.

Egy elemző a lap kérdésre úgy vélekedett: a csinovnyikok drága órái kihívást jelentenek a lakosság számára, amelynek 17 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, de nem szólt arról, hogy az órákon kívül ingerlők a hatalmas hivatali kocsik, az ezeknek külön fenntartott forgalmi sáv, a forgalom leállítása mindenütt, ahol járnak, és még oly sok minden más.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×