A New Yorki-i Mount Sinai School of Medicine kutatói azt vizsgálták egereken, hogy a rendkívül népszerű Atkins-diéta, amely fehérjében gazdag és szénhidrátban szegény étrendet ír elő a követőinek, milyen hatással van az agyra.
Azt találták, hogy azoknak az egereknek az agyműködése, amelyeket Atkins-típusú diétán tartottak, öt százalékkal volt gyengébb, mint azoknak, amelyeknél más étrendet alkalmaztak. Ráadásul az agy memóriáért felelős területei is kevésbé fejlődtek megfelelően az Atkins-étrendet követő állatoknál.
Az amerikai kutatók szerint a fehérjében gazdag és szénhidrátban szegény étrend fogékonyabbá teszi az agyat az Alzheimer-kór kialakulására.
A kétezres évek elején, az Atkins-őrület csúcspontján világszerte több millióan (köztük rengeteg híresség) követte a diétát, amely arra ösztönözte a fogyni vágyókat, hogy étrendjüket húsból, tojásból és sajtból állítsák össze, és száműzzék a magas szénhidráttartalmú ételeket, mint például a kenyeret, a rizst és a tésztát.
Táplálkozási szakértők már korábban is hangoztatták, hogy az Atkins-diétával túl sok zsír kerül a szervezetbe, amely szív- és veseproblémákhoz vezethet.
Sam Gandy, a kutatást vezető professzor elmondta: további vizsgálatokra van szükség, hogy megerősítsék az Atkins-diéta és az agysorvadás közötti kapcsolatot. Azonban hozzátette, hogy a mostani kutatásuk így is váratlan eredményt hozott, mivel kimutatták, hogy az étrend az agytömeg csökkenéséhez vezethet.
Korábbi vizsgálatok bebizonyították, hogy a mediterrán típusú, zöldségben, gyümölcsben és halban gazdag étrend lelassíthatja az agysorvadás folyamatát és csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát.
Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban