Az amerikai Harvard Heart Letter írása szerint vannak olyan ételek, amelyek különböző módon csökkenthetik a koleszterinszintet. Néhányuk olyan oldódó rostokat tartalmaz, amelyek megkötik a koleszterint az emésztőrendszerben.
A politelítetlen zsírsavak csökkentik a magas sűrűségű lipoproteint, vagyis a "rossz koleszterint", néhány étel pedig növényi szterolokat és sztanolokat tartalmaz, amelyek bizonyítottan csökkentik a vér koleszterinszintjét.
Az ajánlás szerint zab, árpa és egyéb teljes kiőrlésű gabona, valamint padlizsán fogyasztásával csökkenthetjük a koleszterint, de ugyanilyen hatása van az olajos magvaknak, az almának, a szőlőnek, az epernek és a citrusoknak is.
Ajánlott növényi olajat használni vaj és zsír helyett, és szakértők hozzáteszik: a szójabab és az abból készült ételek is rendkívül egészségesek.