INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Kétmillió leszármazott Konfuciusz családfáján

InfoRádió / MTI
Konfuciusz kínai filozófus (Kr. e. 551-479) igazolt leszármazottainak a száma mára elérte a kétmillió főt, az új névsort, amelybe első ízben kerültek be a nemzeti kisebbségek képviselői, a nők és a külföldön élő rokonok, csütörtökön hozták nyilvánosságra az ókori bölcselő születésnek 2560.k évfordulója kapcsán szülővárosában, Csüfuban.

A családfát, amelyet a legkiterjedtebbnek tartanak a világon, legutóbb 1937-ben frissítették, s akkor "csupán" 560 ezer nevet számlált a Konfuciusz genealógiai bizottság adatai szerint.

A névsor összeállítását kiterjedt kutatások előzték meg Kínában, Tajvanon, Hongkongban és Délkelet-Ázsiában. A leszármazottaknak regisztrációs díjként 5 jüant (135 forintot) kellett fizetniük. A kétmillió utódot tartalmazó családfa 43 ezer oldalon fért el, amelyeket 80 kötetbe fűztek.

"A családfa ismerete nem csupán a kutatások szempontjából fontos, hanem segít Konfuciusz leszármazottainak szerte a világon, hogy felfedezzék a felmenőiket, s erősítsék a családi kötelékeket" - hangsúlyozta Kung Tö-jung, a leszármazottak 77. nemzedékének a tagja.

Mint Kung Tö-jung, aki a Nemzetközi Konfuciusz Szövetség elnöke, kifejtette, boldoggá teszi, hogy a vallás, a nem vagy a nemzetiség immár nem kizáró ok a névsor összeállításánál.

"Számításba kell őket venni még akkor is, ha valamely leszármazott már nem han-nemzetiségbéli, s esetleg nem is kínai, hiszen egy nagy család vagyunk" - nyilatkozta Kung.

Kung Tö-csün szerint, aki jelenleg a Cambridge-i Egyetemen tanít, felkerülése a családfára élete legszebb pillanata volt.

"Genetikai értelemben Konfuciusz vére folyik az ereinkben" - nyilatkozta Kung Tö-csün.

A címlapról ajánljuk