eur:
394.08
usd:
369.86
bux:
65754.43
2024. április 23. kedd Béla

Alpaka csődőr születette a Szegeden

Alpaka csődőr született a Szegedi Vadasparkban, a jövevény barna és fehér színe alapján a Capuccino nevet kapta gondozóitól - közölte az intézmény.

Tavaly a szegedi állatkert mindhárom alpaka nősténye világra hozott egy-egy csikót. Közülük a legfiatalabb anyánál kellett a vadaspark munkatársainak - a pótmama szerepét vállalva közbeavatkoznia -, mert a nőstény nem gondozta megfelelően kicsinyét. Idén ez a kanca kezdte a sort, és mindenki legnagyobb örömére immár gond nélkül neveli virgonc utódát.

Az egyébként is változatos színű alpaka csapat legifjabb tagja barna-fehér foltos gyapjával újabb változattal bővítette a palettát. A kis csődör születésétől fogva látható az állatkert dél-amerikai bemutatójában.

Az alpakák dél-amerikai farmokon, főként az Andokban tenyésztett kérődző háziállatok. Csapatban - egy hím több nősténnyel - élnek, s főként nappal aktívak.

Az 55-65 kilogrammos testtömegű állatok vérében magas a vörösvérsejtek száma, így alkalmazkodnak a ritka magashegyi levegőhöz. Testüket vastag gyapjú fedi, amely általában fekete vagy sötétbarna, de lehet világos is.

Az alpakát ötezer éve háziasították, őse a guanakónál kisebb termetű vikunya. Gyapja igen jó minőségű, finom, meleg, a legtöbbet belőle Peruban termelik. Az alpakát kétévente nyírják, egyszerre 2,5-3 kilogramm gyapjút ad. Dél-Amerikában az állat húsát, bőrét és tejét is hasznosítják. Mivel gyapja rendkívül értékes, tenyésztését Ausztráliában is elkezdték, s gazdasági jelentősége egyre nagyobbá válik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×