INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Az oroszoktól is függetlenít az autonóm ház

Infostart / InfoRádió
Energia- és vízellátásban, valamint hulladékgazdálkodás szempontjából is önálló házat, úgynevezett autonóm házat mutat be a Szelíd Technológia Alapítvány a millenárison. Az alapítvány elnöke azt mondta: egy passzívház építése manapság már ugyanannyiba kerül, mit egy hagyományosé, ezt csak egy kevéssel kell megtoldani, hogy autonómház legyen.

Az autonóm ház nemcsak a felhasznált energiák, hanem a kibocsátás szempontjából is függetlenek, és nemcsak a szomszédoktól, vagy a városi szolgáltatóktól, hanem akár a monopol helyzetben lévő globális energiaellátóktól is - mondta az InfoRádióban Ertsey Attila, a Szelíd Technológia Alapítvány elnöke.

Léteznek azonban ennél olcsóbb épületek is, az úgynevezett passzívházak amelyeknek olyan jó a szigetelése, hogy fűtésre legfeljebb a tizedét kell költeni a normál házakhoz képest. Az ilyen házak épülhetnek szalmából, vagy vályogból, amelyet szintén szalma szigetel, nagyjából 50 centiméteres vastagságban.

Magyarországon idén tavasszal épült meg az első passzívház, amelyet bruttó 230 ezer forintos négyzetméteráron húztak fel az építők, azaz ugyanannyiba került, mint egy normál épület - hangsúlyozta Ertsey Attila.

Ennél kicsit jobban a zsebébe kell nyúlnia annak, aki autonómmá is tenné a házát: ez nagyjából 5 millió forintba került, de az alapítvány elnöke szerint ez 8 év alatt megtérül, onnantól kezdve pedig még szerény bevételt is termel az épület.

A többi mellett napelemekre és szélgenerátorra van szükség, amelyekkel az áramot nyerjük, valamint esővízgyűjtőre, víztakarékos csaptelepekre, vagy komposztáló toalettre, amelyet nem kell vízzel öblíteni és amely kevesebb és jobb minőségű szennyvizet produkál.

Hanganyag: Panulin Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk