eur:
399.93
usd:
365.61
bux:
73934.31
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Az oroszoktól is függetlenít az autonóm ház

Energia- és vízellátásban, valamint hulladékgazdálkodás szempontjából is önálló házat, úgynevezett autonóm házat mutat be a Szelíd Technológia Alapítvány a millenárison. Az alapítvány elnöke azt mondta: egy passzívház építése manapság már ugyanannyiba kerül, mit egy hagyományosé, ezt csak egy kevéssel kell megtoldani, hogy autonómház legyen.

Az autonóm ház nemcsak a felhasznált energiák, hanem a kibocsátás szempontjából is függetlenek, és nemcsak a szomszédoktól, vagy a városi szolgáltatóktól, hanem akár a monopol helyzetben lévő globális energiaellátóktól is - mondta az InfoRádióban Ertsey Attila, a Szelíd Technológia Alapítvány elnöke.

Léteznek azonban ennél olcsóbb épületek is, az úgynevezett passzívházak amelyeknek olyan jó a szigetelése, hogy fűtésre legfeljebb a tizedét kell költeni a normál házakhoz képest. Az ilyen házak épülhetnek szalmából, vagy vályogból, amelyet szintén szalma szigetel, nagyjából 50 centiméteres vastagságban.

Magyarországon idén tavasszal épült meg az első passzívház, amelyet bruttó 230 ezer forintos négyzetméteráron húztak fel az építők, azaz ugyanannyiba került, mint egy normál épület - hangsúlyozta Ertsey Attila.

Ennél kicsit jobban a zsebébe kell nyúlnia annak, aki autonómmá is tenné a házát: ez nagyjából 5 millió forintba került, de az alapítvány elnöke szerint ez 8 év alatt megtérül, onnantól kezdve pedig még szerény bevételt is termel az épület.

A többi mellett napelemekre és szélgenerátorra van szükség, amelyekkel az áramot nyerjük, valamint esővízgyűjtőre, víztakarékos csaptelepekre, vagy komposztáló toalettre, amelyet nem kell vízzel öblíteni és amely kevesebb és jobb minőségű szennyvizet produkál.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hurrikánhelyzet Floridában: már többen meghaltak

Hurrikánhelyzet Floridában: már többen meghaltak

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ közlése szerint a floridai Siesta Key közelében érte el a partot a Milton hurrikán. Kettes erősségűvé sorolták át, de így is szélsőséges szeleket és villámárvizeket okozhat. Pontos számokat még nem közöltek, de a hatóságok azt megerősítették, hogy St. Lucie megyében többen meghaltak.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×