eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Felesleges pénzkidobás vitaminokra költeni

Azok, akik az egészséges étrenden felül még vitaminokat és egyéb étrendkiegészítő tablettákat is szednek, nemcsak fölöslegesen adnak ki pénzt a termékekre, de az egészségüket is veszélyeztetik - állítja egy brit táplálkozási szakértő.

Teljesen értelmetlenek a vitamin- és étrendkiegészítő tabletták - ezt állította Brian Ratcliffe professzor, aki a Brit Tudósfesztiválon beszélt arról, hogy azok, akik egészségesen táplálkoznak, és ezen felül még ilyen készítményeket is szednek, az egészségüket kockáztatják.

A brit élelmiszerbiztonsági hivatal tanácsadója szerint különösen könnyű "túladagolni" az A- és a C-vitamint, előbbit például úgy, hogy egyszerre szedünk multivitamint és halolajat. A túlzott A-vitamin dózis a májban felhalmozódva fejfájást és émelygést okozhat, de hosszú távon növelheti a csontritkulás esélyét, sőt károsíthatja a szemet és a májat is.

Hasonló a helyzet a C-vitaminnal is, amelyből szintén hajlamosak vagyunk túl sokat szedni - véli a professzor, aki szerint sokan azt hiszik, hogy ezzel meg tudják előzni az influenzát és a megfázást. A túl sok C-vitamin azonban hasfájást okozhat, ráadásul nagy része a vizelettel együtt távozik.

"Azok, akik multivitamint szednek, valószínűleg csak a pénzüket pazarolják és növelik a készítmények gyártóinak bevételeit - mondta Ratcliffe, aki szerint a vitaminokat inkább természetes úton kell a szervezetbe juttatni.

A tejtermékek, a vitaminnal dúsított margarinok és a vaj természetes A-vitamin források, míg a citrusokban és a puha gyümölcsökben rengeteg C-vitamin van - hangsúlyozta a szakértő, aki hozzátette: korábbi kutatásokból kiderült, hogy különösen a terhes nőknek kell kerülniük a túlzott A-vitmaminfogyasztást, a dohányosoknak pedig nem ajánlott mértéktelenül béta-karotint szedniük, mert az rákot okozhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×