INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

A vérnyomásunknak is árt az utcai zaj

Infostart / InfoRádió
A zajos utak közelében élőknél nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás betegség - derült ki egy svéd kutatásból. A probléma súlyosabb, mint gondolnánk, ugyanis már hatvan decibeles zaj ártalmas - márpedig ennyinek minden negyedik ember ki van téve a fejlett országokban.

A Lund Egyetem kutatói úgy vélik, hogy valószínűleg a zaj okozta stressz és kialvatlanság vezethet a vérnyomásproblémák kialakulásához azoknál, akik forgalmas utak-utcák közelében élnek. Brit kutatók azonban ezt kétségbe vonják - szerintük más tényezők, például az étrend és a dohányzás sokkal jelentősebb ártalom.

A svéd kutatók 28 ezer embert faggattak ki vizsgálatuk során, és elemezték a lakóhelyük közelében mért utcai zaj szintjét. Azt találták, hogy már a hatvan decibeles zaj 25 százalékkal növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Összehasonlításul: egy átlagos beszélgetés hangereje 60 decibel, egy fűnyíró 90 decibel erejű hangot ad ki, a láncfűrész vagy egy rock koncert hangereje 110-140 decibel, míg egy puskalövés 165 decibel hangos - írta az origo.hu.

A veszély azonban 64 decibelnél nagyobb zajnál már 90 százalékkal nő - figyelmeztetnek a kutatók, akik szerint az eredmény különösen azért aggasztó, mert a magas vérnyomás szívrohamot és stroke-ot okozhat.

Érdekes viszont, hogy az utcai zaj és a magas vérnyomás közötti különbség a hatvan évnél idősebbeknél nem kimutatható. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy ők kevésbé érzékenyek a zajra - vagy már eleve magas a vérnyomásuk.

A címlapról ajánljuk