INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Sótartalmú csomagolásban tovább friss marad a gyümölcs

InfoRádió / MTI
Német kutatóknak sikerült kifejleszteniük egy olyan fóliát, amelybe csomagolva a gyümölcs megtartja nedvességtartalmát, mégsem penészesedik könnyen. Az eddigi csomagolóanyagokkal az volt a gond, hogy belső felületükön lecsapódott a gyümölcsből kipárolgó víz, és ez penészesedéshez vezetett.

A fóliát a müncheni műszaki egyetem kutatói fejlesztették ki, tesztelése folyamatban van. Titka, hogy szerkezetébe parányi sókristályokat építenek be, amelyek a felesleges vizet megkötik - tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de). A műanyag borítás belső felületén így mikrométeres nagyságrendű (a milliméter ezredrészének megfelelő) sósvizű pocsolyák alakulnak ki, amelyek, ha a levegő túl száraz lenne, újra leadják az általuk raktározott vizet.

A fólia alatt így állandósul a páratartalom, minden só esetében más értéken. Az élelmiszeriparban használatos egyik adalékanyag, a nártriumacetát 76, a nátrium-karbonát (szóda) 93 százalékos páratartalmat állít be a csomagolás belsejében. A kutatók addig nem árulják el, milyen sót használnak, amíg meg nem kapták az összes szabadalmat.

Intelligens páratartalom-szabályzása mellett a fólia bizonyos fokig a gázok számára is átjárható. A vízgőz egy részét például kiengedi, ugyanakkor az oxigén be-, a széndioxid pedig kijut, ami lényeges a gyümölcs anyagcseréje szempontjából. A sókristályok miatt megszűnik a fólia áttetszősége, de kombinálni lehet átlátszó csíkokkal, vagy az is megoldás, hogy csak a csomagolás alsó részén használják.

A címlapról ajánljuk