INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Idegnyugtató a heavy metal

Infostart / InfoRádió
Egy amerikai pszichológus és egy zenész közös kutatása rávilágított arra, hogy a majmok kedvelik a metál zenét, különösen a Metallicát. Az amerikai együttes zenéje lenyugtatja őket.

Charles Snowdon pszichológiai professzor és a Maryland Egyetemen dolgozó David Teie zeneszerző azt vizsgálta, hogy a különböző stílusú zenék milyen reakciókat váltanak ki a majmokból.

Miután egy csapat gyapjasfejű tamarinnak többek között Bachot, Led Zeppelint, Miles Davist, Metallica-számokat, valamint Teie saját szerzeményeit játszották, kiderült, hogy különös módon leginkább az amerikai heavy metal zenekar számait hallgatva nyugodtak le.

A legerősebb reakciót Teie zenéje váltotta ki az állatoknál, mivel a csellista olyan hangelemeket is belevitt szerzeményébe, amelyeket a tamarinok kiáltásainál figyelt meg. Célja az volt, hogy zenéjével olyan ellentétes érzelmeket váltson ki az állatokból, mint a veszély- és biztonságérzet. A majmok a hallottakra izgatottan vagy nyugodtan viselkedtek.

A kutatópáros azt találta, hogy az emberhez hasonlóan a majmok is használják a hanglejtés és a hangszín változásait az érzelmek kifejezéséhez. Snowdon professzor azonban a Royal Society Journal Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmányban hangsúlyozta: a majmok másképp értelmezik az emelkedő és az ereszkedő hanglejtést, mint az emberek. Ezt bizonyítja az is, hogy a kísérlet során az emberi zene hallatán csak akkor nyugodtak le, ha heavy metált hallottak.

A címlapról ajánljuk