eur:
390.87
usd:
365.59
bux:
68385.92
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Ritka lóbetegség okozta az állatorvos halálát

A lovakat megbetegítő ritka kórokozó, a Hendra-vírus okozta egy ausztrál állatorvos halálát; ez a negyedik ismert humán haláleset a vírus 1994-es felfedezése óta.

Paul Lucas, Queensland állam egészségügyi minisztere közleményben tette közzé, hogy Alister Rodgers, aki még júliusban kezelt egy fiatal kancát, éjszaka hunyt el a kórházban.

Kezdetben úgy vélték, hogy a kanca kígyómarás következtében múlt ki, ám később kimutatták a Hendra-vírust a beteg állatoknál a quennslandi lótenyészetben, és bevezették a karantént. A négy másik személy szervezetében, akik érintkeztek a beteg lovakkal, nem találtak kórokozót.

A vírus - amely Brisbane egyik külvárosáról kapta a nevét, arról a helyről, ahol először izolálták - influenzaszerű tüneteket okoz. A későbbiekben tüdőgyulladás és agyvelőgyulladás is kialakulhat. A kórokozó eredeti "gazdája" a fertőzött gyümölcsdenevér (Pteropus Vampyrus).

Leginkább a lovakat betegíti meg. 1994-ben a vírus 13 ló és a lóidomár halálát okozta. Egy évvel később egy farmer, aki kimúlt lovának boncolásánál segédkezett, szintén a vírus áldozatává vált. Tavaly augusztusban hunyt el az az állatorvos, aki egy fertőzött lovat gyógykezelt.

Mind a hét személy, aki érintkezett a fertőzött lovakkal a vírus felfedezése óta, Queensland állam lakosa volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald'stól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×