eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Az erdőtüzek legtöbbjét ember okozza

A természetes jelenségek, mint a villámcsapás, vulkáni tevékenység, sziklaletörések vagy kőlavinák keltette szikrák manapság világszerte csupán az erdőtüzek négy százalékáért felelősek. Az összes többi eset okozója az ember - derül ki a WWF természetvédelmi szervezet friss tanulmányából.

A megszaporodott erdőtüzek okai a hanyagság vagy a szándékos gyújtogatás, amelyekhez párosul a nyári hónapok szélsőséges hősége és szárazsága, továbbá az ember okozta "kedvező" feltételek, mint a tájak emberi létesítmények általi felszabdalása és a degradált, tehát ökológiailag szegény erdők.

A WWF szerint csupán a mediterrán térségben 1960 óta négyszeresére nőtt az erdőtüzek által érintett terület. Spanyolországban, ahol már megint hetek óta tombolnak a lángok, a tűzesetek száma tízszer annyi, mint ötven évvel ezelőtt - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

Az elkövetkező években a helyzet további rosszabbodására kell számítani a WWF prognózisa szerint. A Földközi-tenger déli partvidékén azzal számolnak, hogy az eddig csupán a nyári időszakra korlátozott erdőtűzveszély a század közepéig az egész évre kiterjed majd.

Spanyolországban a hőmérséklet két fokos emelkedése a tűz főszezonját négy héttel tolná ki. Ezért minél gyorsabban le kell váltani az egyhangú eukaliptusz- és erdei fenyő fasorokat, amelyekben rohamtempóban terjed a tűz - javasolja a WWF.

Az erdei monokultúrák felszámolása mellett a WWF kezdeményezi, hogy az országok őshonos fafajokat telepítsenek, továbbá a gyújtogatókat következetesen büntessék. Ezenkívül következetesen kellene alkalmazni azon jogszabályokat is, amelyek védik az erdőterületeket a beépítéstől. Máig bevett gyakorlat számos földközi-tengeri országban, hogy a leégett erdőket építési vagy mezőgazdasági területté alakítják át.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×