INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Zseniális énektehetség a grönlandi bálna

InfoRádió / MTI
Az akár kétszáz évig is élő grönlandi bálna zenei tehetségével kitűnik rokonai közül. A koppenhágai egyetem kutatói észak-atlanti vizsgálataik során kiderítették, hogy az állatok képesek két szólamban énekelni és más bálnafajok hangját utánozni, sőt a többi tengeri emlőstől eltérően minden évben új repertoárral állnak elő.

A kutatók víz alatti mikrofonokkal tanulmányozták egy nyugat-grönlandi partszakasz, a találó elnevezésű Disko-öböl hangjait. Valóságos zeneműkincset vettek fel, és a bálnát el is nevezték a tenger csalogányának - tudósít a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

A dallamok évente változnak, hasonlóan az emberek világához, ahol minden évben új nyári sláger szól a rádiókból- nyilatkozta a Grönlandi Rádiónak (KNR) az öbölben végzett kutatások vezetője, Regnar Möbjerg Christensen.

A grönlandi bálna (Balaena mysticetus) a leghosszabb életű emlős a világon. Egyes egyedek a kétszáz évet is megérik. A faj az Atlanti-óceán északi részén a XX. század elejére csaknem teljesen kipusztult a túlzott bálnavadászat miatt.

Csupán az elmúlt években láttak a grönlandi vizekben újra nagyobb számú csapatokat. A kutatók azt feltételezik, hogy a ma elsősorban Alaszka körül élő bálnák az éghajlatváltozás miatt vándoroltak az Északnyugati Átjárón át a Disko-öbölbe.

A címlapról ajánljuk