INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Gyógyszer csökkentheti a dohányzás okozta veszélyt

Infostart / InfoRádió
A dohányzás azért növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát, mert a nikotin inzulinrezisztenciát okoz - állapították meg amerikai kutatók. Így kifejleszthető olyan gyógyszer, amely csökkenti a korai halál veszélyét.

Az inzulinrezisztencia következtében úgynevezett "pre-diabétesz" alakul ki, amikor a vércukorszint megemelkedik, de nem annyira, mint a cukorbetegség esetében - emlékeztettek a kutatók az amerikai endokrinológusok éves konferenciáján.

A pre-diabétesz pedig jelentősen megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

A Los Angeles-i Charles Drew Egyetem és a kaliforniai Nyugati Orvostudományi Egyetem kutatói képesek voltak részlegesen visszafordítani a nikotin e káros hatását egereknél a kémiai anyagot semlegesítő gyógyszerrel.

Az inzulinrezisztencia megmagyarázza, hogy a dohányosok körében miért olyan magas a szív- és érrendszeri betegségben elhunytak aránya, annak ellenére, hogy a cigarettázás súlycsökkenést okoz, ami általában bizonyos védelmet biztosít e kórok ellen.

A kutatók azt remélik, hogy ennek ismeretében a jövőben képesek lesznek olyan gyógyszereket kifejleszteni, amelyek blokkolják a nikotin e káros hatását.

A címlapról ajánljuk