INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Nem a gének a felelősek elsősorban az elhízásért

InfoRádió / MTI
Az azonos nemű szülő és gyermek elhízása között erős az összefüggés - állapították meg brit orvosok. Az ellenkező nemű szülő azonban nincs ugyanilyen hatással a gyermeke túlsúlyának kialakulására.

Tízszer nagyobb az esélye annak, hogy az elhízott anyák lánya is túlsúlyos, és hatszor nagyobb valószínűséggel túlsúlyos az elhízott apák fia - állapították meg a plymouth-i Peninsula Orvosi Iskola kutatói, akik 226 családra kiterjedő vizsgálatot végeztek. Hasonló kapcsolat azonban az ellenkező nemű szülők és gyerekek között nincs.

A kutatók úgy vélik, az összefüggés nem genetikai eredetű, inkább a viselkedési mintákra vezethető vissza. Szerintük a lányok akaratlanul is megtanulják anyjuk, a fiúk pedig apjuk megoldási módjait.

A három évig tartó felmérésben azt tapasztalták, hogy az elhízott anyák nyolc éves lányainak 41 százaléka szintén elhízott volt, míg a normál testsúlyú anyák lányainak csak négy százaléka. Az elhízott apák fiainak 18 százaléka, míg a normál testsúlyúaknak csak három százaléka volt elhízott.

Az elhízás az egyik legfontosabb közegészségügyi probléma a fejlett országokban, hátterének kiderítése alapvetően befolyásolhatja az egészségpolitikát.

A címlapról ajánljuk