eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Paraszt Forma-1" lesz Ópályiban

Magyar, lengyel és román gabona-betakarító csapatok vesznek részt az idei nemzetközi aratófesztiválon Ópályiban, ahol június 27-én egész napos program várja majd a hagyományőrző rendezvény résztvevőit. A kézi aratás felelevenítése mellett virtusvetélkedőt is rendeznek a résztvevőknek, a szervezők elnevezése szerint "Paraszt Forma-1" versenyt is végigizgulhatnak az érdeklődők - mondta az MTI-nek Erdélyi Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere.

Megjegyezte, hogy az erős legények szekérhúzó versenyen indulnak, ahol természetesen több kerékcserét is végre kell hajtaniuk, így a gyorsaság mellett az ügyességnek is döntő szerepe lesz a végső sorrend eldöntésében.
Az aratóverseny a régi idők nyári betakarításának ünnepét hozza vissza egy pillanatra; csakúgy, mint egykor, a különböző vallási felekezetek papjai áldják meg a búzatáblát, majd a szertartás után indulnak a kézi kaszások, marokszedők, kévekötők, kereszt- és kazalrakók.

S visszatér a valamikori aratás gasztronómiája is, a nehéz nyári munka résztvevőinek főzött, igen tápláló ételeket készítik el újra a fesztiválon főzőverseny keretében. Az egymással vetélkedő szakácscsapatok főztjét persze nem csak az aratóverseny résztvevői, hanem a nézők is megkóstolhatják, ki-ki kedvére válogathat a három ország ételkülönlegességei közül.

A szórakozásról Tóth Éva és Leblanc Győző előadóművészek, valamint a Nemcsak Berry country és rock zenekar gondoskodik, majd a helyi együttesek húzzák a talp alá valót az esti szabadtéri bálon.

Az ópályi aratófesztiválról a sport sem hiányzik majd, lesz agárverseny, vadász lövészverseny, és magyar-lengyel öregfiúk labdarúgó-mérkőzés.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×