eur:
389.57
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kedden indul a Duna Kerékpártúra

Kedd reggel indul 23 ország 200 bringása Budapestről, a Parlament elől az első európai biciklis túrára a Duna mentén. Az ötnapos Duna Kerékpártúra útja Magyarországon, Horvátországon és Szerbián keresztül visz.

A rendezvényen az EU-tagállamok, a nyugat-balkáni országok és Törökország kerékpárosai egyaránt részt vesznek. A Kossuth téren tervek szerint György Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, Greg Dorey brit nagykövet és Krizsanits János, a Kerékpáros Magyarország Szövetség elnöke köszönti a bringásokat, majd Világosi Gábor, az országgyűlés alelnöke indítja útjára a túrát.

A kerékpárosok Budapestet elhagyva a Duna-Dráva Nemzeti Parkon keresztül érkeznek meg az első állomásra, Kalocsára, csütörtökön Udvarnál lépik át a magyar-horvát határt, és a Kopacki Nemzeti Parkon keresztül Eszékre érkeznek. Másnap, június 26-án a menet Vukovárba ér, ahol a bringások a helyi lakosokkal együtt részt vesznek az Európai Bizottság és partnerei által szervezett rendezvényen. Az ünnepség után a csoport a szerb határon keresztül Újvidék felé veszi az irányt, majd június 27-én érkeznek meg a túra célállomására, Belgrádba.

Ezzel egy időben a Duna Kerékpártúra másik, szintén kétszáz fős csapata is útjára indul Románia fővárosából, Bukarestből, Bachetet és Orjahovot érintve, a román-bolgár határon keresztül. Bulgáriában Vidinig kerekeznek, ahol tiszteletükre június 24-én a helyiek ünnepséget rendeznek. Innen továbbhaladva az útvonal keresztezi a Vaskaput, amely Romániát Szerbiával köti össze, végül ők is megérkeznek Belgrádba, ahol a két kerékpáros csapat együtt ünnepli a túra teljesítését.

A szerb főváros szívében, szemben a híres Kalemegdan erőddel, amely a Száva dunai torkolatánál fekszik, az USCE körtéren koncertekkel, kvízjátékokkal és különféle szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket. A rendezvényre ellátogatók felkereshetik az Európai Bizottság, valamint regionális és nemzetközi civil szervezetek információs standjait.

Az eseményt az Európai Bizottság a Yugo Cycling Campaignnel, az Európai Kerékpáros Szövetség tagjával közösen szervezi. A 2009-es Duna Kerékpártúra célja, hogy elősegítse az összefogást az egyedi dunai ökoszisztéma megmentésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×