eur:
388.98
usd:
361.04
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Lesújtó eredmény a multivitaminokról

Lesújtó eredményt hozott egy független, New York-i laboratórium tesztje a multivitaminokról. A ConsumerLab.com minőségvizsgáló tesztprogramja a vitaminkészítményeket tekintette át, és kiderült: vannak olyanok, amelyek többet ártanak, mint használnak.

Három gyermekeknek szánt és számos felnőtteknek készült multivitamint tesztelt a társaság - adta hírül a Reuters, amelynek cikke a vitaminok nevét sajnos nem tartalmazza. A többi mellett azt ellenőrizték, hogy a bennük szereplő összetevők, például az A-vitamin, a folsav, a cink vagy a kalcium mennyisége mennyire felel meg az egészségügyi hatóságok ajánlásainak.

Kiderült, hogy A-vitaminból számos készítményben sokkal több volt a kelleténél, holott ez hányingert okozhat. Míg egy gyermek számára egy, 300 egységnyi mennyiség a megfelelő és a 4 és 8 év közöttiek szervezete 3 000 egységig tolerálja ezt a tápanyagot, volt olyan kicsiknek számára kínált készítmény, amelyben 5 000 egységnyi A-vitamin volt.

Ráadásul túl sok A-vitamin bevitele hosszú távon a csontok puhulásához, valamint májproblémákhoz vezet.

Számos multivitamin cinkből vagy niacinból tartalmaz túl sokat. Ez utóbbinak fontos szerepe van a sejtek méregtelenítésében, gyermekeknél azonban a túl nagy mennyiség bőrirritációt okozhat, a túl sok cink pedig az immunrendszert gyengíti.

De nemcsak a gyermekeknek szánt készítményekkel volt gond a teszt során. Kiderült, hogy a felnőtt férfiaknak ajánlott multivitaminok sem megfelelőek, ezek kétharmada megbukott a teszten, például azért, mert túl sok folsavat tartalmaztak, ez pedig növeli a prosztatarák kialakulásának esélyét.

Az is előfordult, hogy egy készítményben nem is volt akkora mennyiség egy adott tápanyagból, mint amennyit a címke ígért. Főleg a nőknek szánt vitaminokban volt például kevés kalcium vagy folsav.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×