eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Polanskinak meg kell jelennie a bíróság előtt, hogy lezárják az ügyét

Elutasította az illetékes kaliforniai bíróság helyi idő szerint kedden Roman Polanski Oscar-díjas filmrendező kérését, hogy több mint harminc év után véglegesen zárják le az ellene nemi erőszak bűntette miatt folyó eljárást.

Peter Espinoza, az ügyben eljáró Los Angeles-i bíró elfogadta Polanski ügyvédjeinek érvelését, hogy eljárási hibákat vétettek az eredeti, 1977-ben indult eljárásban, de úgy döntött, a 75 éves rendezőnek május 7-ig meg kell jelennie a bíróság előtt, hogy személyesen terjessze elő kérelmét.

A büntetőeljárásban annak idején elkövetett szabálytalanságokat Marina Zenovich tavaly bemutatott dokumentumfilmje tárta fel.

Polanskit valószínűleg azonnal letartóztatnák, amint az Egyesült Államok területére lép, mert 1978-ban bűnösnek vallotta magát egy 13 éves lány megerőszakolásában.

A filmrendező egy másik hollywoodi sztár, Jack Nicholson villájában közösült a fiatal lánnyal, miután pezsgővel leitatta, és kábítószereket adott neki.

Polanski negyvenkét napot töltött pszichiátriai megfigyelés alatt, de megszökött a börtön elől, és Franciaországban telepedett le. A valamikori áldozat - aki ma háromgyerekes családanya, és Hawaii szigetén él - korábban maga kérte a rendező elleni eljárás megszüntetését.

Polanski az ügy miatt 31 éve nem járt az Egyesült Államokban: nem lehetett ott A zongorista című filmért neki odaítélt Oscar-díj átadásán, s azóta nem mehetett el 1969-ben, a terhessége nyolcadik hónapjában meggyilkolt felesége sírjához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×