eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Orvosi gondatlanság: el kell venni a szülőktől az elhízott gyerekeket

A súlyosan elhízott gyerekeket el kell szakítani szüleiktől, és szélsőséges esetben gondnokság alá kell helyezni őket - állítják ausztrál szakemberek, akiket megdöbbentett egy négyéves, negyvenkilós kislány története.

Ausztráliában nagy vihart kavart egy négyéves kislányról érkező hír, aki 110 centijével és negyven kilójával súlyosan elhízott gyereknek számít. Külön élő szülei gyakorlatilag bármit megengedtek neki: minden nap akár hat órát is tévézhetett, bármit ehetett, és arra sem ügyeltek, hogy rendszeresen szakemberhez járjon.

A helyzet olyan súlyossá fajult, hogy Jade mája elzsírosodott, cukorbeteg lett, súlyos alvási problémák gyötörték és magas vérnyomás is kialakult nála.

Az eset kapcsán több orvos is felvetette, hogy a súlyosan elhízott gyerekeknél értesíteni kell a gyermekvédelmi hatóságot, és ha lehet, gyámság alá kell helyezni, ha a szülők nem akarnak vagy képtelenek segíteni abban, hogy gyerekük lefogyjon.

A Medical Journal of Australia című szaklapban megjelent cikkben az ausztráliai Westmead gyerekkórházának orvosai azt állítják: egyre gyakrabban kezelnek súlyosan elhízott gyerekeket, az egészségügyi dolgozók pedig bizonytalanok abban, hogy értesíteniük kell-e a gyerekvédelmis szakembereket, amikor a szülők egész egyszerűen nem veszik figyelembe az orvosi utasítást.

A cikk szerzői azt állítják: szélsőséges esetben helyénvaló lenne az ilyen döntés.

Néhány esettel is illusztrálják elképzelésüket. Például akkor lenne megengedett gyermekvédelmis szakember segítsége, amikor a szülő nem engedi, hogy az orvos gyógyszert adjon a gyereknek, vagy orvosi tanács ellenére hagyja a gyereket tévét nézni, holott ezzel is a hízását segíti elő.

Dr. Shirley Alexander, a tanulmány egyik szerzője szerint kényes kérdés gondnokság alá helyezni egy gyereket, de a szakszolgálat értesítése segíthet a helyzet megoldásán.

Ez történt Jade esetében is: a gyermekvédelmisek értesítése után a kislányt kórházba szállították, ahol két hét alatt sikerült három kilót leadnia.

A szakemberek folyamatosan ellenőrizték az egymástól külön élő apát és anyát, utóbbinak például azt is megmutatták, hogyan szerezhet be és főzhet egészséges ételeket. A kislány a folyamatos ellenőrzések hatására tovább fogyott.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×