eur:
389.63
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az új szuperétel: a szilva

Tudósok szerint az eddig alábecsült szilva az új egészséges szuperétel: egy darab belőle legalább annyi antioxidánst és vitamint tartalmaz, mint egy maréknyi fekete áfonya.

David Byrne, az amerikai AgriLife kutatóintézet munkatársa azt állítja: vizsgálatok bebizonyították, hogy a szilva annyi, vagy még több antioxidánst és fitotápanyagot (erős antioxidánst) tartalmaz, mint egy maréknyi fekete áfonya. Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek segítenek a szervezet káros, többek között rákot is okozó szabad gyökeinek leküzdésében.

A kutató szerint amíg a rendkívül egészségesnek tartott fekete áfonyából legalább egy maroknyit kell elfogyasztani, addig a szilvából elég egy darab is, hogy megfelelő mennyiségű vitamin kerüljön a szervezetünkbe "Ha mindenki el tudna fogyasztani naponta két-három szilvát, akkor az nagyszerű lenne" - mondta doktor Byrne, aki szerint a szilva olcsó, kalóriában szegény és zsírmentes gyümölcs.

A szakértő hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy ne hámozzuk meg a gyümölcsöt, hanem héjával együtt fogyasszuk, mert abban van a legtöbb antioxidáns. Dr. Byrne megjegyezte, hogy egy kutatás már bebizonyította: a szilvában található fitotápanyagok meggátolták a rákos sejtek növekedését anélkül, hogy kárt tettek volna az egészséges sejtekben.

Catherine Collins, a londoni St. George kórház orvosa a Daily Mail brit napilapnak nyilatkozva elmondta: a szilvához és a fekete áfonyához hasonlóan az őszibarack és a nektarin is hasonlóan egészséges.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×