eur:
389.54
usd:
364.46
bux:
68219.23
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Zöld villamos segít az autista gyerekeknek

Egy zöld villamos és a barátai tanítják arra az autista gyerekeket, mit jelent a mosoly, milyen érzelmeket fejez ki az arc. A különleges DVD egyik szellemi atyja Simon Baron-Cohen, a Cambridge-i Egyetem Autizmuskutató Központjának igazgatója, a Boratként világhírűvé vált Sasha Baron-Cohen unokatestvére.

Jude Baines, a 3 éves autista kisfiú nem tudta, hogyan néznek ki a boldog emberek, fogalma sem volt arról, milyen érzelmeket fejez ki a szülei és az öccse arca.

Jenny mutatta meg neki, mit jelent a nevetés; a zöld villamos nem ráfutott egy bukkanóra, és kicsúszott a sínről, de a barátai segítettek neki visszatérni a helyes útra. Ekkor a zöld villamos arcán széles mosoly jelent meg, és ezt a kis Jude is megértette.

Jenny kalandjai egy sérült gyermekek számára készült DVD-n jelentek meg. A különleges sorozat egy vonat, egy komp és egy villamos kalandjain keresztül tanítják meg a kicsiknek, hogyan ismerjék fel az olyan alapvető érzéseket, mint a szomorúság, a düh és a vidámság.

Az ötlet a Cambridge-i Egyetem Autizmuskutató Központjának vezetőjétől származik. Simon Baron-Cohen unokatestvére a világhírű komikus-színésznek, Sasha Baron-Cohennek, aki korábban olyan népszerű figurákat formált meg, mint Borat, a kazah álriporter vagy Ali G, a kisstílű kertvárosi rapper.

Simon Baron-Cohen az 1980-as évek óta tanít autista gyerekeket. Ekkor kezdte el kutatni, hogy miért olyan nehéz a társadalmi beilleszkedésük, miközben egyébként rendkívüli a memóriájuk és megfigyelőképességük.

A szakértő úgy látja, hogy az autizmus egy olyan állapot, amelyben az ember észlel bizonyos rendszereket és formákat, de szinte teljesen közömbös marad más emberekkel és azok érzéseivel szemben.

A filmekben nyolcféle jármű szerepel, mindegyikőjük más-más érzelmi állapotot testesít meg.

A tapasztalatok szerint az interaktív DVD jelentősen segíti a sérült gyermekek fejlődését. Azok, akik napi 15 percet nézték a kis villamos és társa kalandjait, egy hónap után már maguk is elkezdtek tudatosan érzelmeket kimutatni.

Az orvosok azonban arra figyelmeztetnek, hogy bár a DVD jelentős segítséget nyújthat a gyermekek fejlődésében, semmiképp sem helyettesítheti a szülői gondoskodást, odafigyelést.

Becslések szerint átlagosan a népesség 0,5-0,6 százalékánál fordul elő autizmus, Magyarországon 50-60 ezren élnek ezzel a betegséggel.

Az autizmus a szociális, kommunikációs és kognitív képességek minőségi fejlődési zavara. A zavar élethosszig tartó, nagyon súlyos károsodással és társuló fogyatékosságokkal járó állapotot eredményezhet.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×