eur:
389.37
usd:
364
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem mese: egyre közelebb a láthatatlanná tévő kabáthoz

A Harry Potter-filmeket még nem látták, egyesült államokbeli kutatók azonban hamarosan megoldják a film egyik rejtélyét, ugyanis elkészül a láthatatlanná tevő kabát prototípusa.

A kutatók tavaly augusztusban jelentették be, hogy kifejlesztették az úgynevezett metaanyagot, amely visszaveri a mikrohullámokat egy háromdimenziós tárgy körül, ezzel láthatatlanná teszi azt.

A rendszer úgy működik, mint a délibáb, amelynek során a meleg levegő idéz elő olyan képet, amely nem a valóságot mutatja - számoltak be az észak-karolinai Duke University munkatársai.

A kutatók mára egy matematikai algoritmust is kidolgoztak arra, hogy továbbfejlesszék a metaanyagot, így abból a textilhez hasonló termék készíthető.

Arról már korábban is beszámoltak a kutatók, hogy legérdekesebb feladatuknak egy elektromagnetikus kabát megalkotását tartják, amely befolyásolja a fény terjedését. Ez olyan módon venné körbe a tárgyakat, ahogyan a víz körbefolyik egy követ. Mindez láthatatlanná teheti azokat a tárgyakat, amelyeket körbevon.

Láthatatlanná tévő anyag kifejlesztésén számos helyen dolgoznak a világon. A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói is ilyen kutatásokat végeznek, korábban a londoni Imperial College-ben pedig a mikrohullámok útjának irányításával végeztek hasonló kutatásokat.

A módszerek lényege, hogy az anyag elterelje magáról a fényt, így csak a tárgyak mögötti tér látszódna.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×