eur:
389.41
usd:
363.35
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kevesebb halálos balesetet okoznak az idősebbek

A társadalom elöregedése következtében egyre több az idősebb sofőr az utakon, de a statisztikák szerint ez nem jelent nagyobb veszélyt közlekedési szempontból. Az idősek óvatosabbak, lassabban vezetnek, és egyre kevesebb balesetet okoznak.

Az idősebb sofőrök nem okoznak annyi balesetet, mint azt hinnénk - mutatta ki egy a napokban nyilvánosságra hozott amerikai közlekedésbiztonsági jelentés.

Ennek oka, hogy az öregebbek lassabban, megfontoltabban vezetnek, és az autók is megbízhatóbbak. Ráadásul minél idősebb valaki, annál kevesebb időt tölt az utakon.

Az adatok, amelyek szerint a 70 év feletti sofőrök kevesebb balesetet okoznak, mint a 35-54 év közöttiek, a közlekedési szakértőket is meglepték.

Bár az öregedő társadalom miatt egyre növekszik a szépkorú sofőrök száma, a felmérések szerint mégis 21 százalékkal csökkent az általuk okozott balesetek aránya 1997 és 2006 között.

Korábban a baleseti kockázat jóval nagyobb volt az öregebb sofőröknél: fizikai, pszichikai teljesítményük, látásuk általában koruk előre haladtával egyre romlik. Ezzel együtt testük is egyre sérülékenyebbé válik.

A kutatók csak találgatják, hogy miért csökken a balesetet okozó idősek száma; a vezetők jobb egészségi- és mentális állapota, az autóban töltött idő csökkenése és a biztonságosabb járművek jelenthetik a legfőbb okokat.

Korábban a brit kormány jelentette be, hogy szigorítja a járművezetők ellenőrzését: a 75 év feletti sofőröknek ötévente IQ-tesztet kellene kitölteniük, és más módokon is vizsgálnák, hogy alkalmasak-e még a vezetésre.

Magyarországon a hatályos jogszabály szerint a 60 év feletti sofőrök háromévente, a 70 év felettiek pedig kétévente kötelesek megjelenni egészségi alkalmassági vizsgálaton.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×