eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ne fogyókúrázzon tavaszig!

Az újévi önsanyargató diéták nemcsak a léleknek, de a testnek sem használnak, mert ezek miatt a szervezetünk legyengül, és nem tudja olyan hatékonyan leküzdeni a télen támadó vírusokat - derül ki egy amerikai kutatásból. A szakértők szerint télen nem érdemes csökkenteni a kalóriabevitelt.

Egészséges étrenddel ki lehet védeni az influenzát, vagy ha elkapjuk a vírust, gyorsabban felépülünk a betegségből - állítják a Michigani Egyetem kutatói, akik influenzavírussal fertőzött egereken tesztelték a téli fogyókúrázás káros hatásait.

A kísérleti állatok egyik felének kalóriabevitelét 60 százalékkal csökkentették, de elég vitamint és étrend-kiegészítő készítményt adtak nekik ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. A másik csoportnak normális mennyiségű és tápanyagtartalmú ételt adtak. A kutatók azt találták, hogy a kalóriaszegény étrenden élő egerek többsége a vírusfertőzés után néhány nappal elpusztult, a többi pedig jóval lassabban gyógyult meg, mint a normális táplálékot fogyasztó társaik.

Bár a fertőzés mindkét csoport állatainál az étvágy csökkenésével járt, azok, amelyek a kalóriaszegény ételeket ették, hosszabb ideig gyógyultak és többet fogytak, mint a jól táplált egerek.

"Kutatásunk azt bizonyítja, hogy egy olyan szervezet, amely készen áll megküzdeni a vírusokkal, gyorsabban felépül a betegségből, a vírus pedig kisebb kárt okoz. Tartalékolnunk kell, hogy szervezetünk télen készen álljon a harcra" - mondta a kutatás vezetője, aki szerint a táplálékmennyiség lecsökkentése gyengíti az immunrendszert és visszafogja a vírusokkal küzdő antitestek képződését is.

A Journal of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmányban Elizabeth Gardner azt állítja: a felnőttek akár évi nyolc hónapon keresztül is fogyókúrázhatnak, de az influenzaszezon négy hónapjában mindenképpen rendesen kell táplálkozniuk. Ez leginkább akkor fontos, amikor az influenzavírus új változata támad, mert akkor szervezetünknek nincs megfelelő számú antiteste, vagyis testünk a fertőzés kezdeti stádiumában fontos szerepet játszó vírusölő sejtektől függ.

Szakértők azt tanácsolják, tavaszig ne fogyókúrázzunk, télen pedig tápláló ételeket fogyasszunk, így megelőzhetjük a megfázást és az influenzát is. Hangsúlyozzák, hogy a helyes étrend akkor is elengedhetetlen, ha oltással védekezünk az influenza ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×