eur:
389.26
usd:
361.43
bux:
68381.43
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tizenegy módszer arra, hogy a lehető leghatékonyabban égessük a kalóriát!

Le kell fogynia, de gyűlöli az edzés minden egyes másodpercét? Apró trükköket elég bevetni ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban használjuk ki a testmozgásra fordított idő minden másodpercét, és a maximális mennyiségű kilokalóriát égessünk el.

1. Kocogjon medencében!

Ez az egyik legkimerítőbb testmozgás, amit csak el lehet képzelni, a víz ugyanis 12-15-szor nagyobb ellenállást fejt ki, mint a levegő. Ha teljes erőből fut, akkor percenként 17 kilokalóriát égethet el - kétszer annyit, mint sík pályán.

2. Kezdjen gyorsan!

Amerikai kutatók kísérletéből kiderült, hogy azok a kerékpárosok, akik rövid bemelegítés után az edzésmennyiség felét teljes erőből tekerik le, a másodikat pedig csak kényelmes utazósebességgel, tíz százalékkal több kalóriát égetnek el, mint azok, akik lassabban kezdenek, és a végén erősítenek bele.

3. Súlyemelés előtt mindig melegítsen be!

Egy rövid biciklizés vagy kocogás a futógépen (csupán annyi, amitől felgyorsul a szívverés) bemelegíti az izmokat és az inakat, "benedvesíti" az ízületeket - ezáltal rugalmasabbá válnak az izmok, vagyis nagyobb súly megemelésére lesz valaki képes, és hosszabb ideig tarthat az edzés.

4. Ne féljen az újfajta testmozgástól!

Talán meglepő, de az újfajta táncok és sportok kipróbálása keményebb edzést jelent, mert addig szokatlan mozgásformát igényel, és olyan izomcsoportokat mozgat meg, amilyeneket a szokásosak nem. Ennek következtében a szervezet több kalóriát éget el, mint ha a megszokott rutinmozgást végezné.

5. Reggel mozogjon!

Kutatások bizonyítják, hogy azoknál, akik reggel mozognak, az anyagcsere hosszú órákig felgyorsul - vagyis több kalóriát égetnek el. Az is kiderült a vizsgálatokból, hogy azok, akik minden reggel végeznek testmozgást, hajlamosabbak hosszabb ideig kitartani az edzésprogram mellett.6. Először kapjon be valamit!

Mielőtt elindul az edzőterembe, kapjon be egy banánt - bármily meglepő, ez segít abban, hogy hosszabb távon több kilokalóriát sikerüljön elégetni. Ne vigyen be azonban többet 100-200 kilokalóriánál: ehhez tökéletesen elég egy pohár joghurt, egy kis gyümölcs, néhány sós keksz vagy egy fél müzlis szelet elfogyasztása.

7. Váltogassa a mozgás intenzitását!

A bemelegítés után kezdjen egy rövid, intenzív "rohamot", majd lassítson le mérsékelt tempóra. Ha ezt a kétféle ütemű mozgást váltogatja, több kalóriát éget el, mint ha azonos tempóban dolgozna végig.

8. Váltson triatlonra!

A módszer egyszerű: az edzésre szánt 30-45 percet ossza három szakaszra. Például először üljön szobakerékpárra, aztán keményen gyalogoljon a futópadon, aztán mozgassa át az izmait egy erőgépen - mindegyik szakaszra szánjon 10-15 percet úgy, hogy közben nem iktat be pihenőidőt. Ezáltal a szívverésének üteme stabil marad, és több kalóriát éget el a szervezet.

9. Irány a strand!

Ha a vízparti homokban sétál vagy fut az ember, 20-50 százalékkal több kalóriát éget el a szervezet, mint ha ugyanazt az iramot és távot kemény borításon vagy aszfalton teljesíti.

10. Támaszkodjon!

Ha az edzőgépen, a futópadon vagy a taposógépen dolgozik, ne lógassa közben a karját, hanem támaszkodjon a karjára. Ezzel egyrészt könnyebbé válik a gyakorlat elvégzése, másrészt nem éri akkora terhelés a hátat.

11. Mindig használja a karjait!

Annak érdekében, hogy a maximumot hozza ki a 45 perces edzésből, olyan sportot válasszon, amely az egész testét megmozgatja; ilyen például az evezés, az úszás vagy a sífutás. De már azzal is növeli az elégetett kalóriamennyiséget, ha séta közben karkörzést végez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×