eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az év legtisztességtelenebb orvosi felfedezése

Az alkohol segíthet a szívbetegség megelőzésében - de ahhoz, hogy igazán élvezze valaki ennek az összes előnyét, lusta dohányosnak kell lennie, aki ráadásul irtózik a zöldségektől és a gyümölcsöktől.

Valószínűleg az év legtisztességtelenebb orvosi felfedezését tették brit kutatók, akik megállapították, hogy a legegészségtelenebbül étkező, leglustább dohányosok akár heti 14 italt is elfogyaszthatnak, s ezzel még csökkentik is a szívroham, az agyvérzés és egyéb érrendszeri betegség kialakulásának veszélyét.

Ennél több alkohol már kevésbé jótékony hatású, de még mindig egészségesebb a számukra, mint az absztinencia.

A rendszeresen sportoló, egészségesen étkező dohányosok számára viszont még a mérsékelt alkoholfogyasztás is növeli a szívbetegség kialakulásának veszélyét - ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a brit kormányzat megbízásából készítettek, s amelynek során tízezer londoni egészségének alakulását követték nyomon az 1980-as évektől napjainkig.

A kutatás eredménye miatt módosítani kell azt a tanácsot, hogy a középkorúaknak és az idősebbeknek csak mérsékelten szabad alkoholt fogyasztaniuk - hangsúlyozta Michael Marmot, a londoni University College járványügyi és közegészségügyi professzora.

"A legtöbb ember ugyan nem azért iszik, mert az jót tesz az egészségének, de az alkohol szívvédő hatását bizonyító kutatásokkal indokolhatják a szokásukat" - írta a Journal of Epidemiology and Community Health című szaklapban.

Hiába derült ki a kutatásból, hogy a legegészségtelenebbül élők számára a leghasznosabb az ivás, a professzor szerint az embereknek inkább a józan életre kellene törekedniük, nem pedig az ivással "védekezni".

"A dohányzásról való leszokás, több zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a rendszeres testmozgás is csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét - és kevesebb mellékhatással is jár" - figyelmeztetett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×