Helen Budge, a Nottinghami Egyetem szaporodással és kisgyerekkorral foglalkozó szakértője kutatásából kimutatta, hogy azoknak a bárányoknak a szervezetében, amelyek az anyaméhben kevés kalóriához jutottak, születésük után gyakoribb a gyulladás.
A gyulladás következtében károsodhat a szervezet anyagcseréje, s emiatt nagyobb a veszélye a gyermekkori elhízásnak.
Kiderült az is, hogy a rossz magzatkori táplálkozás következtében nagyobb a veszélye annak, hogy hiba alakul ki a kövérségért felelős génvariánsban, az FTO-ban, márpedig ez a felelős az elhízások 30 százalékáért.
A zsírsejtekről korábban azt hitték, hogy tunyák, most azonban kiderült, hogy kulcsfontosságú szerepet játszanak a táplálék feldolgozása során - hangsúlyozta Budge a kutatásával kapcsolatban. Mint mondta, azért választotta a vizsgálathoz a birkákat, mert azok a legjobb állatmodellek az emberi elhízás kutatásában.
A csoport most azt próbálja meg tisztázni, hogy milyen a legjobb étrend egy várandós nő számára, aki egészséges gyermeket szeretne. Más kutatásokból ugyanis már kiderült: az is káros a baba egészségére, ha az édesanyja a terhesség alatt túl sokat eszik.