eur:
388.37
usd:
360.69
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az olimpiai sikerek után sikk lett a kerékpározás Nagy-Britanniában

A nemzeti lottó által támogatott brit biciklisek olimpiai sikerei után a szigetországban hirtelen sikk lett a pályakerékpározás. Az érdeklődők úgy elárasztották a pályákat, hogy a későn érkezők már nem tudnak szabad időpontot találni maguknak.

Londonban már a pekingi olimpia előtt is lehetett látni az utakon olyan bringásokat, akikről a hétköznapi ember azt hiszi, hogy elment az eszük. Ezek a futárok, vagy egyszerűen csak figyelemvadászok ugyanis fék és váltó nélküli pályabiciklikkel manővereznek a piros buszok között.

Az olimpiai kerékpárosok - például a fotogén Rebecca Romero - sikerei viszont a kerékpárpályákra, azaz a velodrome-okra csábították azokat, akik ellenőrzött körülmények között akarnak száguldozni.

A pályabicikli iránt sok tini és gyerek érdeklődik, az iskolai szünetben próbabiciklizésre lehetett beiratkozni, és a szabad helyek gyorsan elfogytak.

A brit sportvezetők számára ez azt jelenti, hogy remélhetőleg a lelkesedés kitart a következő, londoni olimpiáig, és Nagy-Britannia hagyományos kerékpáros nagyhatalommá válhat.

A Walesben található és amúgy másról nem igazán híres Newport városában a helyi velodrome-on egyfolytában csöngött a telefon az elmúlt hetekben - mondta el az egyik helyi sportilletékes. Extra tanfolyamokat kellett sebtében megszervezni, de már ezek is megteltek.

Michael Phelpsnek is leesett az álla

Egyre több ember jön - újságolta a Guardiannek Michael Heaven, a walesi kerékpáros szövetség képviselője. Az illetékes elmondta: korábban havonta egy-két ember érdeklődött, most naponta tucatnyian.

A brit sajtó azonban megjegyzi: lehet, hogy nagy az érdeklődés, de a sport infrastruktúra még hagy kívánnivalót maga után.

Az olimpiai legenda Michael Phelpsnek is leesett az álla, amikor Londonba látogatott, hogy gyerekek körében népszerűsítse az úszást. Közölték vele ugyanis, hogy a közel tízmilliós városban egyetlen olimpiai méretű medence működik csak.

Phelps azonban közölte: nem a méret számít, a gyerekek edzenek csak olyan medencékben, amilyenekben tudnak.

Visszatérve a kerékpárra: Manchesterben az új biciklimánia miatt az októberi világbajnoki futamra máris elkelt az összes jegy. Az egyik helyi edző meg is jegyezte: korábban nem siette el a jegyvételt, de most lemaradt, és nem tudja megnézni a versenyt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×