eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Westernlovasok fogták be a Zalában kószáló szürkemarhákat

Hét kecskeméti westernlovas pénteken befogta a Zala megyében csaknem másfél éve szabadon kószáló marhagulyát - tájékoztatta Magyar Zsolt, Kacorlak polgármestere az MTI-t.

A polgármester elmondta: a lovasok a híradásokból értesültek a mintegy 50 egyedből álló gulyáról, majd felvették a kapcsolatot azzal a kacorlaki állattenyésztővel, aki szerette volna megvásárolni a területen vonuló szürkemarhákat. Már a Zala megyei településre is a westernlovagláshoz használt szerelésben érkeztek meg, lovaikat pedig utánfutóval szállították - tette hozzá.

A profi westernlovas csapatnak több mint fél napon át tartott az állatok befogása és istállóba terelése. A cowboyok korábban már többször is hajtottak marhákat, ennél nagyobb állománnyal is megküzdöttek már, ennyire elvadult állatokkal azonban eddig még nem volt dolguk - jelezte a polgármester.

Magyar Zsolt hozzátette: miután a marhagulya istállóba került, érezhetően megnyugodtak a kacorlakiak, akiknek a szabadban lévő állatok a tavaszi és nyári időszakban már komoly problémát jelentettek.

A gulya mintegy másfél évvel ezelőtt szabadult ki Kacorlak környékén a karámból. Az őrizetlenül hagyott szürkemarhák azóta több millió forintnyi kárt okoztak. A környékbeli veteményesekben, szántóföldeken lelegelték a terményt, letaposták a növényzetet, megkárosították a vadászterületeket. A folyóvíz mellett vonuló szürkemarhák időközben 50 egyedre szaporodtak, némelyiknek a súlya már eléri a több mázsát.

A westernlovaglás leginkább azokban az országokban honos, ahol a lovakat még mindig szarvasmarhák terelésére használják, így például Amerikában, Argentínában, Ausztráliában, Új-Zélandon vagy Afrika egyes részein. A westernlovaglás azonban hobbiként is egyre terjed világszerte - olvasható a www.lovak-lovasok.hu URL-címen elérhető közösségi weboldalon.

A versenyszámban világ- és Európa-bajnokságokat rendeznek, és számtalan regionális nemzeti sporteseményeken lehet versenyezni.

Sok westernlovas komoly nevet szerez magának a sportágban. A lovagló stílusok mellett "vadnyugati" jártasságokat is gyakorolnak, például a lasszózást, az ostorpattintást, a kés és a fejszedobálást, a pisztoly és a puskapörgetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×