eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Önbizalmat kell nevelni a gyerekbe, hogy ne váljon áldozattá

Ausztrál pszichológusok arra figyelmeztetik a szülőket, hogy gyerekeik könnyen a folyamatos verekedések áldozatává válhatnak - akár még az iskolás évek előtt.

A verekedés és a zaklatás az ausztrál oktatási rendszer egyik fő problémája - állítják szakemberek, akik szerint az iskolákban egyre több gyerek terrorizálja társait.

"Ez elfogadhatatlan, és tragikus módon csak akkor beszélünk a problémáról, amikor egy gyerek, aki az iskolai terrorizálás áldozata, öngyilkosságot követ el" - mondta Michael Carr-Gregg, vezető pszichológus.

A bántalmazások már kisgyerekkorban, a játszótéren is elkezdődhetnek, és végig kísérhetik a gyereket egész iskolai élete során. A szakértő azonban úgy véli: ha a szülők belenevelik a gyerekbe, hogy értékes, akkor nem lesz áldozat.

A pszichológus szerint minden gyereket, aki különbözik a többitől, folyamatosan zaklathatnak: azért, mert túl alacsony, túl magas, túl kövér, vagy mert pattanásos.

A szakértő hangsúlyozta: a szülőknek el kell mondani a gyerekeknek, hogy a verekedés teljes mértékben elfogadhatatlan.

A megvert gyerekek számára gyakran kellemetlen, ha el kell mondaniuk, mi történt velük, ezért a szülőknek több dolgot is tanácsol a szakértő: egyenesen kérdezzék meg a gyereket, kérjenek segítséget szakembertől, beszéljenek az iskolával, vagy jelöljenek ki egy rokont vagy barátot, akiben a gyerek megbízik, és elmeséli neki a történteket.

Szakértők szerint az iskolában folyamatosan inzultált gyerekek zárkózottak lesznek, és esetleg magukban is kárt tehetnek. A szülőknek meg kell győzniük őket arról, hogy nem puhány dolog erről a problémáról beszélni, és azt is meg kell tanítaniuk, hogyan verekedés helyett hogyan sétálhatnak el.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×