A Kínában tradicionális ételnek számító vörös élesztős rizs jótékony hatása felülmúlja még a legelterjedtebb koleszterincsökkentő gyógyszerként használt sztatinét is - állítják kutatók, akik szerint a pekingi kacsa színesítésére is használt rizsfajta jelentősen csökkenti a szívproblémák miatt bekövetkező elhalálozás veszélyét.
A tudósok szerint az erjesztett rizs hatása alapvető, mert a belőle nyert kivonat nemcsak a pekingi kacsát teszi szép piros színűvé, hanem fontos eszköze is lehet a szív egészségének fenntartásához.
A rizsfajtát a kínai hagyományos konyhában már több ezer éve használják színezékként, fűszerként és gyógynövényként, valamint tartósításhoz is.
A vizsgálathoz a kutatók 60 kínai kórház olyan pácienseit vizsgálták meg, akik túléltek már szívrohamot, de voltak köztük rákos betegek is. Öt éven keresztül minden nap kaptak egy rizskivonatot tartalmazó kapszulát. A szakértők legnagyobb meglepetésére kiderült, hogy az étrendkiegészítő jelentősen lecsökkentette a szív- és rákbetegségből adódó elhalálozás esélyét.
Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban