eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Pereli a kórház a költségeket az elnöktől

A lengyel belügyminisztérium gdanski kórháza 214 ezer zlotyra (kb. 16 millió forint) perli Lech Kaczynski államfőt, és a vitában a kormány is az egészségügyi intézmény mellé állt.

A Dziennik beszámolója szerint a gyógyintézmény arra hivatkozva követeli a pénzt, hogy tavaly az elnök 71 napos szabadságának idején, Balti-tenger parti nyaralójának közelében 24 órás készenlétben kellett állnia a kórház egyik mentőautójának a teljes személyzettel együtt arra az esetre, ha az elnöknek gyors segítségre lenne szüksége.

A kormány a kórház mellett áll a jogvitában. "Ha az ember megrendel valamit, fizessen is érte" - mondta az RMF FM rádiónak Slawomir Nowak, Donald Tusk miniszterelnök irodájának vezetője. Szavai szerint az elnöki hivatal szokatlanul sokat várt el a szóban forgó kórháztól.

Michal Kaminski, az elnöki hivatal államminisztere viszont úgy vélekedett ugyanennek a rádiónak nyilatkozva, hogy ez "újabb rosszindulatú támadás az elnök ellen".

"Az elnök szabadsága idején is elnök marad, akkor is megilleti a kiemelt figyelem, a különleges egészségügyi ellátás. A kórháznak tulajdonosától, azaz a belügyminisztériumtól kellene kérnie az elnökön követelt pénzt" - jelentette ki.

A múlt év ősze óta feszült a kormány és az elnöki palota viszonya, amióta a jobboldali liberális Polgári Platform (PO) megnyerte a választásokat, és átvette a hatalmat a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párttól, amelyet az államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski vezet.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×