Az ital fogyasztása következtében kevesebb esély van az Alzheimer-kór kialakulására, az egyesült államokbeli kutatók pedig azt is megmagyarázták, hogy miért.
A koffein erősíti az úgynevezett vér-agy gátat, azt a szűrőrendszert, amely megvédi a központi idegrendszert azoktól a kemikáliáktól, amely a vérárammal juthatnak az agyba.
Más kutatások kimutatták, hogy a koleszterinben gazdag táplálkozás a szűrőrendszert "kilyukasztja", azaz csökkenti hatékonyságát.
Az egyesült államokbeli Észak-dakotai Egyetem kutatói nyulakon végeztek kísérleteket. Az állatok egy részének napi egy adag kávét adtak, miközben koleszterinben gazdag ételeket etettek velük.
Tizenkét hét után bebizonyosodott, hogy a kávézó nyulaknak sokkal inkább épen maradt a védekező rendszere, így nagyobb esélyük volt arra, hogy a zsíros táplálék miatt a szervezetükbe jutott káros anyagok kevésbé mérgezik az agyukat és okoznak hosszú távon leépülést.
A kutatók rámutattak: napi egy adag kávéban annyi koffein van, amely segítheti az agy védekező rendszerének megóvását.
Rendkívüli üzemanyagár-változást jelentettek be