INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Nem tudta megkülönböztetni Putyint és Medvegyevet a magas rangú vendég

Infostart / InfoRádió
Hoszni Mubarak egyiptomi elnök ki merte mondani azt, amit az oroszok nem: vagyis, hogy gyakorlatilag nincs különbség Vlagyimir Putyin távozó és Dmitrij Medvegyev jövendőbeli orosz elnök között.

A diplomáciai protokollt félretéve bosszantotta fel Hoszni Mubarak vendéglátóját, Vlagyimir Putyint, amikor a tárgyalásuk után, az újságírók előtt kezdte fejtegetni, hogy a távozó, illetve a jövendőbeli orosz elnök stílusa, politikája és még a megjelenése is annyira hasonló, hogy szinte meg sem lehet különböztetni őket egymástól.

"Egy órával ezelőtt találkoztam Medvegyevvel, és még viccelődtünk is azon, mennyire nincs különbség Önök között" - fordult az elnöki rezidencia előtt Mubarak Putyinhoz. - "Még külsőleg is hasonlítanak: mielőtt Medvegyevhez indultam, tévét néztem, ahol éppen Önt mutatták, és hirtelen azt sem tudja, melyikük kicsoda" - tette hozzá.

Eddig csak a független orosz sajtó mert bármiféle párhuzamot vonni Putyin és Medvegyev között, a távozó orosz elnök azonban kínosan tagadott minden olyan feltételezést, hogy utódja a "klónja" lenne.

A maga 170 centijével Putyin sem egy óriás, de megválasztott utódja, aki nyolc centivel alacsonyabb nála, a világ egyik legapróbb vezetője lesz, miután május 7-én leteszi a hivatali esküt.

A magasságbeli különbség eddig is komoly fejfájást okozott a Kreml illetékeseinek, akik utasították az állami televízió híradójának operatőreit: ha a két politikust együtt filmezik, mindig Medvegyev legyen egy kissé előrébb, hogy azonos magasságúnak tűnjön elődjével.

Medvegyevnek ráadásul a hangja is hasonlít Putyinéhoz, akinek átvette a beszédsablonjait, modorosságát és testtartását is.

Minden hasonlóság ellenére Putyin - aki május 7-e után átveszi a kormányfői posztot, és mindenki szerint megtartja a valódi hatalmat - állandóan azt hangoztatja, hogy Medvegyev a saját ura lesz Oroszország elnökeként. Alig leplezett ingerültséggel erre hívta fel Mubarak figyelmét is.

"A fizikai hasonlóság ellenére Medvegyev valószínűleg kialakítja majd a saját stílusát. Könnyű lesz vele együtt dolgozni" - jelentette ki az orosz elnök.

A címlapról ajánljuk