eur:
392.5
usd:
367.4
bux:
66214.52
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Jön a fogamzásgátló tabletta - férfiaknak

Férfiak által szedhető, biztonságos, hatékony és visszafordítható változást okozó hormonális fogamzásgátló tablettát alkotott egy nemzetközi kutatócsoport.

Az áttörést amerikai, ausztrál, német, továbbá kínai, olasz, holland és svájci hormonkutatók 18 fős csoportja jelentette be. Közlésük szerint a szer ugyanolyan hatékony, mint az ondóvezeték elkötése.

A tabletta fő összetevői között található a női fogamzásgátlók egyik alapvető komponense, a progesztin, valamint a férfi nemi hormon, a tesztoszteron. A progesztin a kutatók szerint szabályozza a spermatermelés mennyiségét és idejét.

A hormonkutató orvosok egyike, David Handelsman úgy becsüli, hogy három éven belül forgalomba kerülhet a tabletta. Peter Liu, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatója úgy fogalmazott, hogy "jelentős haladást értek el".

Az áttörésről beszámoló The Washington Times szerint a nagy gyógyszergyártók azonban nem karolják fel a férfi fogamzásgátlás ügyét. Lanyha érdeklődéssel figyelik az eredményeket, mivel az ilyen szerek előállítása szerintük nem kecsegtet nagy jövedelemmel.

Az újság szerint a fogamzásgátlás a világ legnagyobb részén "női dolog". A fejlett országokban az esetek 73 százalékában a megelőzést nők végzik az ENSZ adatai szerint. A férfiak elsősorban óvszerhasználattal vagy az ondóvezeték elkötésével védekeznek, előbbi 13, utóbbi 6 százalékot képvisel.

Az Egyesült Államokban a férfiak mind nagyon hányada támogatja a fogamzásgátlás terhének megosztását - számolt be kutatásairól Elaine Lissner, egy nem hormonális megelőzési módszerekkel foglalkozó kaliforniai központ vezetője.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×