eur:
394.24
usd:
370.46
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Hétmillió forint - egy majdnem ledöntött budiért

Beperelte az orosz űrügynökséget egy pásztor, mert egy rakéta három méteres darabja a kertjébe esett - alig tévesztve el a budit. Borisz Urmatov egymillió rubelt (6,9 millió forintot) követel kártérítésként a Roszkozmosztól.

Urmatov egy kis faluban lakik, amely a Bajkonurból felszálló rakéták útvonalán fekszik. Beszámolója szerint egyik éjszaka zajra ébredt. "Olyan volt, mint egy robbanás. Mivel azonban Urmatov szinte vak, nem látta a lezuhanó darabokat" - mesélte a férfi nővére, Marina.

Reggel azonban szinte belebotlott a hatalmas fémdarabba, amelynek a felülete olyan sima volt, mint egy tojáshéj. Az okozott kár megtérítését követeli most az űrhivataltól.

Az altáji régióban lévő falvak lakossága rendszeresen beszámol arról, hogy szinte záporoznak a környékre az űrrakéták kisebb-nagyobb darabjai. A vidék egyes részeire kimondottan tilos is belépni akkor, amikor Bajkonurból elindítják a rakétákat.

"Néha sima burkolatdarabok hullanak az égből, de egyszer találtam valami olyasmit is, ami úgy nézett ki, mint egy hajtómű" - számolt be tapasztalatairól az Uszty-Kán-i Anatolij Kazakov.

A Roszkozmosz közleménye szerint mindig időben figyelmezteti a helybélieket a kilövés előtt. Az elmúlt ötven évben négyszáz rakétát lőttek fel, és alig néhánynak a darabjai értek földet a kijelölt övezet határán kívül - tette hozz Alekszandr Vorobjov szóvivő.

Elmondta azt is, hogy a szakértők mindig kivizsgálják az esetleges károkat, kártérítést azonban csak akkor fizetnek, ha azt a bíróság is megítéli. "Ilyenkor vita nincs, végül is civilizált, törvénytisztelő országban élünk" - közölte a szóvivő.

Az Izvesztyija című napilap szerint viszont a Roszkozmosz mindössze egyszer fizetett kártérítést magánszemélynek: 2001-ben tízezer rubelt, amikor a rakétadarab az illető kertjében zuhant le, ahol ő éppen fát vágott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×